30. novembar 2023 18:16

Dačić: Kosovo nikad neće postati članica OEBS-a

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

SKOPLJE - Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas u Skoplju, gde se održava 30. Ministarski savet OEBS-a, da Kosovo nikada neće postati članica te organizacije.

Komentarišući navode da je Albanija tražila da Kosovo bude član OEBS-a, Dačić je rekao da se u toj organizaciji, srećom, odlučuje konsenzusom.

Intext service Video

"Kosovo nikad neće moći da postane članica OEBS-a zato što se Srbija sa tim neće saglasiti", poručio je Dačić.

Kako je rekao, danas je mnogo puta u Skoplju pomenuto pitanje teritorijalnog integriteta, ali Srbija ne može da prihvati da je važniji teritorijalni integritet Ukrajine ili bilo koje druge zemlje od teritorijalnog integriteta Srbije.

Blokiran rad OEBS-a pošto se odluke donose konsenzusom

Ivica Dačić je izjavio danas da su problemi koji postoje na međunarodnoj političkoj sceni gotovo potpuno paralisali rad OEBS-a, pošto se odluke u toj organizaciji donose konsenzusom.

"Problemi koji postoje su gotovo zakočili rad te organizacije. To je naravno posledica svega što se dešava u međunarodnim odnosima, rata u Ukrajini, međusobnih blokada tokom donošenja pojedinih odluka. Odluke se ovde donose konsenzusom. Jedini put u istoriji OEBS-a kada je odlučivano, a da nije bio konsenzus, to je bilo oko Jugoslavije. Tada je naprasno bio uveden princip konsenzus minus jedan. Tada i nikad više. U ovom trenutku sada gotovo da su sve odluke paralisane", rekao je Dačić u izjavi novinarima na Ministarskom savetu OEBS-a u Skoplju.

Intext service Video

Dodao je da je zato bila ideja međunarodnih zapadnih diplomata i zemalja da omoguće da ruski šef diplomatije Sergej Lavrov dođe na ministarski savet, jer bez Rusije očigledno ne mogu da se donose određene odluke. "Ali već 3-4 godine mi ne možemo da donesemo ovde ni jednu političku odluku.

Nemoguće je da se donese ni jedna deklaracija, rezolucija, zato što nema saglasnosti. Čak sada ne može da se donese ni odluka o budžetu, ne može da se donese odluka o mandatima tzv. četvorke, koju čine e generalni sekretar OEBS-a, direktor ODIHR-a, poverenika za slobodu medija i za ljudska prava i komesara za manjine.