4. decembar 2023 17:08

U Novom Sadu obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je bogatom kulturno-zabavnom programu u organizaciji Saveta za osobe sa invaliditetom Grada Novog Sada povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Kulturnoj stanici „Eđšeg“.

Đurić je istakao da osobe sa različitim oblicima invaliditeta svakodnevno nailaze na razne prepreke.

"Tu smo da ih zajedno, gde god je to moguće, uklonimo i ublažimo i da preko različitih resora, sinhronizovano i planski, učinimo naš grad mestom bez barijera. Hvala vam što svojim primerom pružate motivaciju drugim osobama s invaliditetom da budu jači, bolji, snažniji i srećniji. Želim vam da živite svoj pun potencijal, da uvek budete uvaženi i poštovani, okruženi empatijom i solidarnošću, da stvarate nove uspehe, da širite svoja interesovanja i aktivnosti, da uživate svakog dana u našem lepom gradu", naveo je gradonačelnik.

On je dodao da će gradske vlasti uvek biti tu da čuju probleme i izazove sa kojima se ove osobe suočavaju, kao i da se pobrinu za traženje rešenja, navodi se u saopštenju Kabineta gradonačelnika.

Grad Novi Sad je lider u regionu u pružanju usluga socijalne zaštite, te iz ukupnog gradskog budžeta izdvaja najveći procenat za tu oblast.

U 2023. godini Gradska uprava za sport i omladinu opredelila je skoro devet miliona dinara za osobe sa invaliditetom, a u pogledu zdravstva, Dom zdravlja na Limanu predstavlja primer pristupačnosti s obzirom na to da poseduje stomatološku, kao i ginekološku stolicu koje su prilagođene osobama sa invaliditetom, stoji u saopštenju.

Gradska uprava za kulturu objavila je Plan za unapređenje pristupačnosti objekata ustanova kulture.

Takođe, vodi se računa o parking mestima za osobe sa invaliditetom, a na semaforima se poslednjih desetak godina postavljaju uređaji za slepe i slabovide sa zvučnim signalom.

Prisutnima se u ime Koordinacionog odbora udruženja osoba sa invaliditetom Grada Novog Sada obratila Jelena Radović, a u programu su učestvovali korisnici Dnevnog boravka ŠOSO “Milan Petrović”, Društva za podršku osobama sa autizmom, Udruženja za dečiju i cerebralnu paralizu, kao i Galerija OSI Art.