5. decembar 2023 13:11

Na snagu stupio protokol vezan za poreski i predistražni postupak

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na snagu stupio protokol vezan za poreski i predistražni postupak

Foto: Shutterstock.com/Amnaj Khetsamtip, ilustracija

BEOGRAD - Protokol o razmeni podataka u postupku postavljenja zastupnika po službenoj dužnosti u poreskom postupku i branioca po službenoj dužnosti u predistražnom postupku, potpisani je danas u Ministarstvu pravde, zahvaljujići čemu će Srbija dobiti i jedinstveni kol centar za postavljanje zastupnika/branilaca po službenoj dužnosti.

Protokol potpisan između Ministarstva pravde, Poreske uprave i Advokatske komore Srbije, stupa na snagu danom potpisivanja, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Protokol, potpisan na temelju Ustavom i Zakonom zajemčenog prava stranaka na pravnu pomoć i zakonitu, jednaku i pravičnu zaštitu njihovih prava, doprinosi većoj transparentnosti i efikasnosti u postupku postavljenja zastupnika po službenoj dužnosti u poreskom postupku i branioca po službenoj dužnosti u predistražnom postupku.

"Potpisanim protokolom bliže se uređuje način dostavljanja zahteva nadležnog organa uprave za obaveštenje o advokatu koji po redosledu sa spiska advokata treba da bude postavljen kao zastupnik po službenoj dužnosti u poreskom postupku, odnosno branilac po službenoj dužnosti u predistražnom postupku", navodi se u saopštenju.

Na osnovu potpisanog protokola Advokatska komora Srbije obavezala se da će preduzeti sve neophodne mere i obavestiti potpisnike protokola o tačnom datumu i satu početka rada jedinstvenog call centra za postavljanje zastupnika/branilaca po službenoj dužnosti.

U te mere, kako su dodali, spada izrada programske aplikacije, uspostavljanje kol centra, formiranje liste advokata – zastupnika/branilaca prema teritorijalnoj nadležnosti organa uprave u Srbiji.

Protokol su potpisali ministarka pravde Maja Popović, direktorka Poreske uprave Dragana Marković i predsednik Advokatske komore Srbije Veljko Delibašić.