5. decembar 2023 17:21

Žigmanov: Formiranje Saveta za razvoj civilnog društva poboljšaće život građanima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Formiranje Saveta za razvoj civilnog društva poboljšaće život građanima

Foto: TANJUG/Ministarstvo za ljudska, manjinska prava i društveni dijalog

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, danas je u Palati Srbija otvorio prvu sednicu Saveta za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, saopštilo je resorno ministarstvo.

Žigmanov je ocenio da je konstitutivna sednica Saveta istorijska i naglasio da je formiranje Saveta potvrda partnerstva javnih vlasti i civilnog društva i rezultat dobrog rada Sektora za saradnju sa civilnim društvom u prethodnom periodu.

Prema njegovoj oceni, osnivanje Saveta otvara prostor za dijalog o ključnim pitanjima koja se odnose na rad i delovanje civilnog društva.

Žigmanov, koji je i zamenik predsednika Saveta, rekao je da je pred Savetom veliki broj izazova koji će biti rešavani u demokratičnom, tolerantnom i dijaloškom ambijentu.

"Ono o čemu budemo ovde razgovarali i odluke, preporuke i inicijative koje budemo donosili, treba da donesu boljitak i pridonesu kvalitetu života građana Srbije", izjavio je ministar.

Čestitajući članovima na izboru i poželevši im uspeh u radu, Žigmanov je podsetio da je Vlada Srbije, na sednici 28. septembra, usvojila Odluku o osnivanju Saveta za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva kao savetodavnog tela vlade i novog mehanizama za saradnju sa civilnim društvom.

Današnjoj sednici predsedavao je predsednik Saveta Aleksandar Prica.

Kako je rekao, staraće se da se većina odluka u Savetu donosi konsenzusom, kao i da atmosfera u radu bude takva da doprinosi boljem razumevanju javnih vlasti i civilnog društva, kako bi svi zajedno gradili bolju budućnost za sve naše građane.

Sekretar Saveta i pomoćnik ministra Žarko Stepanović rekao je da je zadovoljan što Srbija ima Savet za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

Stepanović je podsetio i da je vlada usvojila istoimenu Strategiju i prateći Akcioni plan i naglasio da je proces izbora članova bio transparentan.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Savet je obrazovan na period od pet godina, ima 20 članova, od čega 11 predstavnika organizacija civilnog društva i devet predstavnika organa državne uprave.