7. decembar 2023 14:50

Mirjana Drenovak-Ivanović i Dejan Stojanović Ličnosti godine OEBS-a u Srbiji

Izvor: TANJUG

Foto: OSCE

BEOGRAD - Misija OEBS-a u Srbiji uručila je danas u Beogradu nagradu Ličnost godine za 2023. redovnoj profesorki ekološkog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu Mirjani Drenovak-Ivanović i pravniku Dejanu Stojanoviću iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

"Ovom nagradom odajemo priznanje građanima Srbije koji su tokom godine dali značajan doprinos promovisanju vrednosti i principa za koje se OEBS zalaže", saopštila je Misija OEBS-a u Srbiji.

Kako su obrazložili, nagrađeni su 2023. godine pokazali izuzetnu posvećenost promovisanju i zaštiti slobode medija i bezbednosti novinara i novinarki, poštovanju ljudskih prava i vladavine prava, dobrom upravljanju, zaštiti životne sredine, rodnoj ravnopravnosti, pravima mladih i održivom razvoju.

"Nagrada Misije OEBS-a u Srbiji za ličnost godine odaje priznanje građanima Srbije koji su, kao partneri naše Misije, pozitivno uticali na srpsko društvo i inspirisali druge da slede njihov put", rekao je šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu.

Mirjana Drenovak-Ivanović, nagrađena je za izuzetan doprinos osnivanju Pravne klinike za ekološko pravo.

Klinika je izborni program koji podržava Misija OEBS-a.

Pokrenuta 2015. godine, Pravna klinika je omogućila da 600 studenata i studentkinja studija prava poboljšaju svoje teorijske i praktične veštine i obave stručnu praksu u državnim institucijama.

Dr Drenovak-Ivanović je odigrala i ključnu ulogu u uspostavljanju master programa Ekološko pravo, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Pravnik Dejan Stojanović, nagrađen je za posvećenost vođenju transparentnog, inkluzivnog procesa zasnovanog na saradnji, u izradi dokumenata medijske politike i zakonodavstva, doprinoseći stvaranju povoljnog okruženja za slobodu medija.

Pružio je veliku podršku sprovođenju Medijske strategije za period 2020-2025. godine.

Tokom angažmana, Stojanović se potrudio da se stavovi svih zainteresovanih strana, uključujući medije i udruženja novinara, odražavaju u medijskim zakonima i politikama.

U svakom procesu reformi, on je doprineo izgradnji poverenja zasnovanog na dijalogu među učesnicima.

"Angažovani građani i stručnjaci poput dr Drenovak-Ivanović i Dejana Stojanovića doprinose ostvarivanju cilja za koji se zalaže Misija OEBS-a u Srbiji: podržavanje reformskih procesa usmerenih na budućnost koji grade trajnu bezbednost, zasnovanu na ljudskim pravima, dobroj upravi i vladavini prava. Pozdravljam njihove neumorne napore u cilju unapređenja reformi u dve ključne oblasti: zaštiti životne sredine i obezbeđivanju slobodnog i pluralističkog medijskog okruženja", izjavio je Bratu.