10. decembar 2023 11:07

Predsednik Azerbejdžana: Puštanje interkonektora doprineće energetskoj sigurnosti i razvoju Srbije

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIĆ

NIŠ - Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je danas da će puštanje u rad interkonektora doprineti razvoju Srbije, ali i da će doprineti poboljšanju energetske sigurnosti ne samo Srbije, već i cele Evrope.

"Današnja ceremonija je ceremonija prijateljstva i partnerstva, želim da čestitam predsednicima Srbije i Bugarske. Gasovod će doprineti energetskoj bezbednosti Srbije i Bugarske, kao i Evrope", rekao je Alijev obraćajući se na konferenciji prilikom puštanja u rad gasne interkonekcije Srbija - Bugarska u Trupalama kod Niša. Dodao je da je Azerbejdžan, pronalazeći partnera u Srbiji, proširio svoj prostor za izvoz gasa.

Intext service Video

"Mi smo izvozili gas u osam zemalja, a sada je Srbija deveta zemlja u koju ćemo izvoziti gas. Sve su to evropske zemlje, a današnje puštanje interkonektora u rad će doprineti poboljšanju evropske energetske bezbednosti", naveo je Alijev.

Alijev se zahvalio Vučiću na pozivu i prilici da ponovo poseti Srbiju za koju je rekao da je prelepa i naglasio da je nakon prošlogodišnje posete, Vučić nakon samo mesec dana od te posete, došao u Azerbejdžan, kao i da to svedoči brzom razvoju odnosa dve zemlje.

"Mi smo strateški partneri i potpisali smo Sporazum i o strateškom partnerstvu. Kroz naša dela mi potvrđujemo posvećenost ovome što smo potpisali. Želim da istaknem da su moji lični odnosi i prijateljstvo sa Aleksandrom doprineli ovom našem razvoju", rekao je predsednik Azerbejdžana.

Intext service Video

Alijev je ocenio da pod rukovodstvom Aleksandra Vučića, Srbija vodi nezavisnu politiku i razvija se.

"Srbija sledi nezavisnu politiku, a to je politika koja služi interesima srpskog naroda i nama kao prijateljima. Mi smo oduševljeni njegovim dostignućima i podržavamo našu bilateralnu agendu konkretnim delima na terenu. Ja sam uveren da će puštanje u rad interkonektora doprineti industrijskom razvoju Srbije, jer znam da predsednik Srbije ima ogromne planove kada je reč o industrijskom razvoju vaše zemlje", rekao je Alijev.

Alijev je dodao da će do 2027. Azerbejdžan udvostručiti izvoz gasa u Evropu, i da odlučno ide ka tom cilju.

"Dostigli smo izvoz veći od osam milijardi kubnih metara, a ove godine će biti veći od 12 milijardi", rekao je Alijev i dodao da će to činiti 50 odsto izvoza širom sveta.

Intext service Video