10. decembar 2023 10:56

Žigmanov: Srbija je država posvećena vrednostima iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obeležava danas, i 75 godina od donošenja Univerzalne deklaracije UN o ljudskim pravima da zaštita ljudskih prava treba da bude trajni humanistički nalog i opredeljenje svakog pojedinca i države.

Žigmanov je naglasio da je Srbija kroz istoriju posvedočila da je država posvećena vrednostima koje će kasnije i u Univerzalnoj deklaraciji biti ustanovljene kao univerzalne.

"Često je braneći slobodu i dostojanstvo svakog čoveka, podnosila žrtve ravne mnogo većim državama. Svojim najvišim pravnim aktima garantovala je slobodu i ljudsko dostojanstvo svakom", dodao je Žigmanov, a saopštilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Žigmanov je istakao da Ustav Republike Srbije počiva na vrednostima i konceptu ljudskih prava - svaki čovek je nosilac neotuđivih ljudskih prava.

"Ustav kao najviši pravni akt već u svom prvom članu eksplicitno utvrđuje kako je Republika Srbija država zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima", podsetio je Žigmanov.

Obeležavanje Međunarodnog dana ljudskih prava u svetu počelo je 1950. godine, dve godine nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 10. decembra 1948. godine usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.