11. decembar 2023 13:18

Mirović: Vojvodina primer poštovanja ljudskih prava

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

NOVI SAD - Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je Pokrajinsko priznanje u oblasti ljudskih i manjinskih prava "Ljudevit Mičatek“ Jeleni Jovanović na svečanosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava u Novom Sadu.

Mirović je rekao da je Vojvodina najbolji primer za ukorenjenost principa Univerzalne deklaracije o pravima, te da prava pripadaju svima bez obzira na rasu, imovinu, političko mišljenje.

Service Photo Gallery

"Dokaze da je ovo realnost čiji smo svi deo, naći ćete od školstva, preko administracije gde se koriste i manjinski jezici i adekvatna pisma. Dokaz da je Vojvodina na nivou međunarodnih standarda jeste jedinstven i sveobuhvatan sistem informisanja na jezicima nacionalnih manjina", rekao je Mirović.

Autonomna Pokrajina Vojvodina ove godine izdvojila je dvostruko više novca za 22 liste Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kao i za Pokrajinski javni servis koji izveštava na jezicima manjina.

"Sve to je deo spektra kojim omogućavamo da svi afirmišu svoju kulturu, tradiciju i običaje. To predstavlja i način života u našoj zemlji i nju samu", rekao je Mirović.

Prema rečima dobitnice priznanja, Jelene Jovanović, priznanje je i obaveza da u narednim godinama istrajno radi na unapređenju ljudskih prava.

"Bila sam prva Romkinja u Pokrajinskoj vladi i parlamentu, a danas i prva koja dobija priznanje. Decenije istrajnih napora sam uložila u smanjivanje diskriminacije, u dokazivanje da nema razloga da prikrivam svoje poreklo već da ga sa ponosom ističem, kazala je Jovanović.

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se 10. decembra, a Autonomna Pokrajina Vojvodina je pre pet godina uvela priznanje u ovoj oblasti.