11. decembar 2023 16:30

Martinović u Petrovcu na Mlavi: Realizovana dva značajna projekta za ovu opštinu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NEBOJŠA RAUS

PETROVAC NA MLAVI – Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović danas je u opštini Petrovac na Mlavi održao sastanak sa predsednikom Privremenog organa ove opštine, Duškom Nedićem i uručio opštini na poklon laptop računare.

Kako je istaknuto, dva značajna projekta za ovu opštinu uspešno su realizovana zahvaljujući sredstvima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Intext service Video

„Reč je o potpuno novoj fasadi na zgradi opštine, gde je pored izolacije i nove fasade, urađeni krov i spoljna rasveta. U pitanju je velika investicija od 125 miliona dinara. Sada ova zgrada predstavlja pravi ukras Petrovca na Mlavi. Završili smo i radove na uspostavljanju Jedinstvenog upravnog mesta za šta je ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave izdvojilo 7,3 miliona dinara. Uskoro počinje obuka opštinskih službenika za rad na Jedinstvenom upravnom mestu", rekao je Martinvić.

"To je još jedan dokaz koliko nam je važan proces digitalizacije, građani više neće morati da idu od šaltera do šaltera i sve usluge će dobijati na jednom mestu, a time ćemo u značajnoj meri da uštedimo vreme građanima, ali i olakšaćemo posao i ljudima koji rade u opštinskoj upravi", rekao je ministar Martinović.

Podsetio je da je do sada u Srbiji otvoreno 55 Jedinstvenih upravnih mesta, što će biti nastavljeno i dalje u svim jedinicama lokalne samouprave.

Intext service Video

"Do pre desetak godina je izgledalo nezamislivo da građevinsku dozvolu, od dana podnošenja zahteva, dobijete za dva ili tri dana. Tako da evidentno je koliko smo u tom procesu daleko odmakli, a o tome govori i činjenica da u ovom trenutku imamo više od dva miliona takozvanih e-građana, koji imaju svoj nalog na portalu eUprava, preko kojeg realizuju niz svojih prava u različitim oblastima", nabeo je on.

"Želim da naglasim da se opština Petrovac na Mlavi i njeni čelnici pokazali kao dobar i pouzdan partner ministarstva, jer sve što smo se dogovarali je i realizovano i svi rokovi su ispoštovani. Ne samo kada su u pitanju ova dva projekta, već i naša saradnja iz ranijih godina, tako da će ministarstvo, Vlada Srbije kao i predsednik Srbije nastaviti saradnju sa ovom opštinom kao i ostalim opštinama koje se nalaze u Braničevskom okrugu", istakao je Martinović.

Kazao je da je veoma važno da se ulaže u sve delove Srbije i da se građanima obezbede pristojni uslovi za život.

Intext service Video

Kako je rekao, iz Braničevskog okruga je dosta ljudi otišlo u inostranstvo na privremeni rad, a cilj Vlade i predsednika Srbije je da se svi oni vrate u svoju zemlju i u tom pravcu se, kako ističe, ulažu ogromni napori.

"Mislim da smo kao država dosta učinili za Braničevski okrug, bilo je mnogo ulaganja, sa kojima će se nastaviti i dalje, zato što smatramo da Srbija ne sme da stane i da ni Petrovac na Mlavi ne treba da stane", poručio je Martinović.

Predsednik Privremenog organa opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić rekao je da poseta ministra Martinović dosta znači, ne samo sada, već i ranije kada su dogovarani važni projekti koji su realizovani.

Intext service Video

"Ova zgrada opštine je bila ruglo 2016.godine, a danas predstavlja nešto najlepše što postoji u ovom gradu i čime se svi ponosimo. Ministarstvo lokalne samouprave nisu zaslužni samo za ovu zgradu već i za Jedinstveno upravno mesto, što će građanima omogućiti da znatno lakše i brže završavaju svoje obaveze", rekao je Nedinić.

Pored toga, navodi, imali smo i ulaganja u vrtić od oko 13 miliona dinara, gde smo sredili kuhinju, kao i niz drugih pomoći od strane ministarstva.

"Velika zahvalnost ministru Matrinoviću jer kada imate prave prijatelje, onda možete da uradite ovo što smo mi uradili. Građani nemaju ništa od praznih obećanja, nas zanimaju samo rezultati i svojim rezultatima se ponosimo, kako na republičkom tako i na opštinskom nivou", rekao je predsednik Privremenog organa opštine Petrovac na Mlavi.