11. decembar 2023 18:39

Novi Sad: Đurić u Limanskom parku učestvovao u nastavku akcije sadnje drveća

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ZUBAC

NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, zajedno je sa članicom Gradskog veća Mirom Radenović Bojić, prisustvovao je danas nastavku sadnje drveća, koja je organizovana u okviru akcije „Sadimo sada za budućnost Novog Sada“.

Lokacija na kojoj je gradonačelnik posadio drveće sa volonterima i predstavnicima društveno-odgovornih kompanija, bio je ovog puta Limanski park.

''U Limanskom parku je u olujnom nevremenu uništeno 16 stabala, dok je zaista veliki broj stabala oštećen. Građani su mogli videti da je u prethodnih nekoliko meseci uklanjano to oštećeno drveće i polomljene grane, a sada je vreme da snažno krenemo u obnovu parka. U okviru rekonstrukcije i saniranja Limanskog parka koji se prostire na površini od skoro 13 hektara, u narednim danima će biti posađeno 145 sadnica, što nije konačan broj, s obzirom na to da se sadnja nastavlja'', poručio je Đurić, kako je saopšteno iz njegovog kabineta.

Prioritetna mesta za ovu sezonu sadnje su, kako je dodao, bila park Bistrica 2, Štrand, stambeni blok okružen ulicama 1300 kaplara-Balzakova-Narodnog fronta-Ive Andrića, zelene površine na Bulevaru Jaše Tomića i Limanski park gde smo danas.

''Ono što mogu da najavim je da će uslediti i sadnja drveća u svim mesnim zajednicama na teritoriji grada, kada će, između ostalog, svaka dobiti po jedan koprivić'', rekao je gradonačelnik.

On je dodao da su za sanaciju Limankog parka izdvojena sredstva od oko 16 miliona dinara, od čega su kompanije donirale oko 10 miliona dinara, a Grad Novi Sad oko šest miliona dinara.

Service Photo Gallery

U sadnji su, kako se navodi u saopštenju, učestvovali i organizatori akcije, odnosno Gradska uprava za zaštitu životne sredine, Javno-komunalno preduzeće „Gradsko zelenilo“ i Udruženje „Zelena stolica“, kao i kompanije NIS, DDOR osiguranje, Globos osiguranje, Intec, Quickfire i Hidrozavod.

Gradonačelnik je zahvalio svim donatorima, a posebno kompaniji NIS koja je donirala pet miliona dinara, skoro koliko i Grad.

Zamenik generalnog direktora Kompanije NIS Vadim Smirnov zahvalio je gradonačelniku Đuriću na pozivu da ta kompanija učestvuje u uređenju Novog Sada, rekavši da Grad uvek može da računa na finasijsku i energetsku podršku NIS-a i da će očuvanje životne sredine i ekologija uvek biti u fokusu kompanije kao partnera Grada Novog Sada.

U nastavku akcije sadnje tokom sezone 2023/24. biće posađeno blizu 500 sadnica i to na Limanu 3 - stambeni blok od Narodnog fronta do Bulevara despota Stefana, u delu od Šekspirove do Balzakove ulice, na Novom naselju u ulicama Stevana Hristića i Partizanskih baza, parku Bistrica 1, a uslediće i obnova drvoreda na delu Bulevara Evrope između Futoške i Kornelija Stankovića, kao i nova sadnja oko kružnih raskrsnica na delu do autoputa, čak 40 sadnica.

Sadnja će obuhvatiti i deo Avijatičarskog naselja, na uglu Janka Čmelika i Nikole Mirkova, u blokovima oko Bulevara oslobođenja, Branimira Ćosića, Kralja Petra, Save Kovačevića Dimitrija Avramovića i Slovačke, a uništeno zelenilo biće obnovljeno i u Dunavskom, Kameničkom i Futoškom parku, navodi se u saopštenju.