12. decembar 2023 11:14

Žigmanov: Priručnik za primenu Pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima je "više od priručnika"

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov je, na predstavljanju Priručnika za primenu Pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, naglasio da je to delo "više od priručnika".

U pitanju je svojevrsno tumačenje odredbi Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima i kao takvo po mnogo čemu je inovativno ne samo za Republiku Srbiju već uopšte, rekao je Žigmanov, na predstavljanju Priručnika na Pravnom fakultetu.

"Iako je ovo delo četiri autora, tekst je napisan jedinstvenim i ujednačenim stilom, tako da čini celinu koja se lako čita i usvaja. Visoka stručnost autora i duboko poznavanje materije čini da je tekst izuzetno zanimljivo prezentovan uz obilje izvora i podataka koji otvaraju i nove perspektive, dok je stil pisanja takav da materiju čini dostupnu kako laicima, studentima, tako i stručnoj javnosti", napomenuo je ministar.

Priručnik je originalno delo, naglasio je Žigmanov i ukazao da je ovo prvi put da je neka država članica Ujedinjenih nacija na ovakav način pristupila tumačenju odredbi Pakta, saopštilo je resorno ministarstvo.

Želja Ministarstva, koje je izdavač ovog Priručnika, dodao je on, bila je da značenje odredbi Pakta približi nosiocima pravosudnih funkcija, advokatima, državnim službenicima, aktivistima, studentima, ali i drugim zainteresovanim osobama, i to iz vizure opštih komentara Komiteta, koji predstavljaju svojevrsno tumačenje odredbi, ali iz vizure specijalnih procedura, zaključnih zapažanja upućenih Srbiji, kao i u vezi sa drugim relevantnim odredbama međunarodnog prava.

Ministar je podsetio da je, činom ratifikacije, Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima postao deo našeg unutrašnjeg prava i to specifičnog položaja u hijerarhiji pravnih akata. Zakoni ne smeju biti u suprotnosti za Paktom. U tom smislu vrlo je bitno shvatiti značaj i domašaj odredbi Pakta, naročito od strane onih koji su dužni da ga neposredno primenjuju, rekao je ministar.

"Značaj je još i veći kada se ima u vidu da je Republika Srbija u septembru ratifikovala Opcioni protokol uz Pakt i time zaokružila sistem zaštite u ovoj oblasti. Nadam se da ćemo na isti način obraditi i ostale ratifikovane konvencije i ostati primer dobre prakse među članicama Ujedinjenih nacija", zaključio je ministar Žigmanov.