13. decembar 2023 11:32

Ministar Cvetković: Srbija je lider u privlačenju stranih investicija na Zapadnom Balkanu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STR

BEOGRAD - Srbija je i dalje jedan od globalnih lidera u privlačenju investicija, što se najbolje vidi po brojkama koje pokazuju da je naša zemlja od 2012. do kraja prošle godine privukla više od 30 milijardi evra stranih direktnih ulaganja, što je više od ukupnog priliva zemalja Zapadnog Balkana, izjavio je danas ministar privrede Slobodan Cvetković.

"Ukupne strane direktne investicije u Srbiji lane su iznosile 4,4 milijarde evra, a očekuje se da će ove godine biti i veće", istakao je on na konferenciji "Svet u 2024".

Naveo je da Ministarstvo privrede trenutno realizuje višegodišnje investicione projekte koji se tiču izgradnje novih fabrika, kao i proširenja postojećih proizvodnih kapaciteta što će, kako je rekao, dovesti do porasta broja zaposlenih.

"Što se tiče investicionih ulaganja, 2023. godine Ministarstvo privrede zaključilo je 69 ugovora o dodeli sredstava podsticaja za projekte u ukupnoj vrednosti od 618 miliona evra kojima se obezbeđuje zapošljavanje skoro 7.900 radnika. Vrednost odobrenih sredstava podsticaja iznosi više od 129 miliona evra. Od toga je sa domaćim ulagačima zaključeno 50 ugovora, a sa stranim 19 ugovora", rekao je on.

Istakao je da ukupna vrednost investicija kod ugovora sa domaćim ulagačima iznosi više od 247 miliona evra, što obezbeđuje zapošljavanje 3.821 radnika, a vrednost odobrenih sredstava podsticaja od strane Ministarstva privrede iznosi 57,7 miliona evra.

Prema njegovim rečima vrednost ulaganja kod ugovora sa stranim ulagačima iznosi više od 370 miliona evra, čime se obezbeđuje zapošljavanje 4.020 ljudi, dok vrednost odobrenih sredstava podsticaja iznosi 71, 3 miliona evra.

Efekti ovih ugovora, rekao je on, jednim delom se već očekuju i tokom 2024 godine.

Cvetković je naveo da je Ministarsto privrede 2023. godine opredelilo 22,65 milijardi dinara za podršku realizaciji investicionih projekata, kojim se održalo više od 110 privrednih društava dok je za sledeću godinu za podršku realizacije investicionih projekata, opredeljeno 23 milijarde dinara.

"Ove godine smo za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća izdvojili 3,4 milijarde dinara bespovratnih sredstva. Realizujemo četiri programa podrške i to za nabavku opreme, za razvojne projekte, za podršku za početnike u poslovanju i mlade, za žene preduzetnice, kao i za sve neophodno da se proizvodni procesi održavaju u skladu sa standardom i intencijama razvoja naše privrede", rekao je on.

Dodao je da je usvojena i Strategija za razvoj malih i srednjih preduzeća za period 2023-2027. godine sa Akcionim planom za period 2023-2024.

"U 2024. će se nastaviti sa realizacijom programa finansijske podrške privrednicima, sa budžetom od dve milijarde dinara. Sa Fondom za razvoj nastaviće se realizacija finansijskog ugovora sa Evropskom investicionom bankom kojim se Srbiji stavlja na raspolaganje još 90 miliona evra za podršku investicijama firmi ali i aktivnosti na ugovaranju još dodatnih 10 miliona evra sredstava Evropske unije koje će biti na raspolaganju privrednicima u narednom periodu", naveo je Cvetković.

Istakao je da je ove godine doneto niz propisa kojima je olakšana registracija privrednih društava, a sa tom praksom će se nastaviti i u 2024. godini.