17. decembar 2023 19:22

GIK: Do 14 časova u Beogradu glasalo 31,86 odsto građana

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Izlaznost na izborima na teritoriji Grada Beograda je u 14 časova bila 31,86 odsto od broja ukupno upisanih birača, saopštio je danas predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić.

On je na trećoj konferenciji za novinare rekao da se na 1.180 biračkih mesta u Beogradu obavlja glasanje u skladu sa zakonom i da birački odbori obavljaju redovne dužnosti.
Intext service Video

Prema njegovim rečima, bilo je manjih nepravilnosti, što je rezultiralo kraćim prekidima glasanja na dva biračka mesta.

"Na biračkom mestu 70 u Novoj Galenici došlo je do kraćeg prekida glasanja, od nekih 15 minuta, zbog pokušaja upotrebe mobilnog telefona u prostoriji za glasanje od strane jednog birača. Birački odbor je prekinuo glasanje, pozvana je policija i nedugo zatim glasanje je nastavljeno", kazao je Lukić.

Netačne informacije o nepravilnostima u glasanju na Vračaru

Gradska izborna komisija saopštila je da je povodom napisa u pojedinim medijima, prema kojima je na jednom biračkom mestu na Vračaru birač glasao bez pokazivanja dokumenata, GIK izvršila proveru tih navoda i utvrdila da je u pitanju potpuno netačna informacija.

''Naime, potpuno je netačna informacija da je na biračkom mestu 36 u Osnovnoj školi 'Jovan Miodragović', na opštini Vračar, jedan birač glasao bez prethodne provere ličnih dokumenata'', navodi se u saopštenju. 

Gradska izborna komisija je izvršila proveru ovih navoda, dodaju iz GIK i ističu da je, prema informacijama sa tog biračkog mesta, svim građanima tražena na uvid važeća lična karta ili pasoš, kao i na svim drugim biračkim mestima u Beogradu.