17. decembar 2023 17:34

MUP: Snimak sastanka sa "Srbijom protiv nasilja" gruba zloupotreba poverenja

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predstavnici MUP-a nisu bili obavešteni niti im je od strane predstavnika koalicije ''Srbija protiv nasilja'' tražena dozvola za snimanje sastanka predstavnika MUP-a i predstavnika te koalicije, a nakon čega se taj snimak našao na društvenim mrežama, saopšteno je danas iz MUP-a.

''Napominjemo da je ovaj sastanak nastavak razgovora započetih pre četiri dana, na zahtev predstavnika koalicije 'Srbija protiv nasilja', kojem je Ministarstvo unutrašnjih poslova odmah izašlo u susret u nameri da se kroz međusobno uvažavanje i poverenje zajednički preduprede eventualne nepravilnosti, spuste tenzije i spreče potencijalno narušavanje javnog reda i mira'', navodi se u saopštenju MUP-a.

Dodaje se da je razlog zbog kojeg nije bilo zabranjeno unošenje mobilnih telefona na sastanak bilo ''stvaranje elementarnog poverenja''.

U saopštenju se ističe da neovlašćeno snimanje predstavlja obeležje krivičnog dela neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka iz člana 145. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

''Snimanjem i objavljivanjem audio snimka sa sastanka, predstavnici koalicije 'Srbija protiv nasilja' grubo su zloupotrebili ukazano poverenje i narušili integritet državne institucije, a ovaj nečastan postupak u javnosti može dodatno podići tenzije tokom izbornog postupka i predstavljati osnov za nasilne akte'', navodi MUP.

Istovremeno, svi učesnici izbornih procesa pozvani su da se ponašaju u skladu sa izbornim zakonima, da ne narušavaju javni red i mir i sačuvaju legalnost i legitimnost ovog procesa.