17. decembar 2023 19:04

Republički geodetski zavod: Poverenik potvrdio da su podaci građana zaštićeni po najvišim standardima

Izvor: TANJUG

Foto: RGZ

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti tokom vanrednog inspekcijskog nadzora zaključio da su informacioni sistemi Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) i podaci građana Srbije sigurni i zaštićeni prema najvišim svetskim standardima, saopštio je RGZ, ISO sertifikovana institucija za kvalitet poslovanja, bezbednost informacionih sistema i zaštitu podataka o ličnosti.

Poverenik je, tokom ovog temeljnog pregleda, utvrdio da su informacije koje su se nedavno pojavile u javnosti o navodnom ugrožavanju podataka na dark web-u neosnovane i lažne.

Nedvosmisleno je potvrđeno da ne postoji razloga za brigu, da nema odstupanja od principa bezbednosti i da su podaci naših građana potpuno sigurni.

Kako je navedeno, proizilazi zaključak da ne treba pridavati pažnju onima koji, bilo zbog samoreklamiranja ili skrivenih namera, plasiraju lažne tvrdnje jer nije prvi put da određeni kvazi stručnjaci, manipulacijama, bez ikakvih osnova i paušalno, dovode u pitanje pravnu sigurnost građana i poverenje koje javnost ima u RGZ.

Republički geodetski zavod osuđuje ovakve pokušaje manipulacije i uverava građane da će se država svim raspoloživim pravnim sredstvima obračunati sa onima koji šire laži, ugrožavaju pravnu sigurnost građana, degradiraju poverenje u javne institucije ili negativno utiču na tržište nepokretnosti.

Poverenik je još jednom profesionalno i objektivno radio svoj posao, čime je potvrdio svoju nepristrasnost i posvećenost zaštiti interesa građana Srbije i borbu za potpunu transparentnost, pouzdanost i sigurnost rada državnih organa.

Republički geodetski zavod ostaje čvrsto posvećen očuvanju visokog nivoa sigurnosti građana, i nastaviće da radi u najboljem interesu svih građana, navedeno je u saopštenju.