18. decembar 2023 11:10

Marko Miškeljin: Očekivan rezultat SNS-a, jedna od opcija ponavljanje izbora u Beogradu

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas, povodom dosadašnjih objavljenih rezultata jučerašnjih izbora u Srbiji, da je bilo za očekivati da se nastavi rezultat Srpske napredne stranke.

On je za Tanjug rekao da, osim samog predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je nekoliko puta u prethodnih par nedelja najavio da očekuje apsolutnu pobedu, teško da neko drugi očekivao pobedu na ovom nivou jer je, napominje on, u 11. godini vlasti dobiti poverenje više od polovine građana nešto što se retko u svetu dešava.

Intext service Video

Miškeljin smatra da je atomosfera i sve ono što je pratilo ovu predizbornu kampanju, kao i način na koji je započeta kampanja protiv predsednika, doprinela tome da se i uspavani deo glasača SNS-a probudi, i da ponove, kako kaže, drugi najbolji rezultat od osnivanja stranke.

Komenatrišući uspeh liste dr Branimira Nestorovića "Mi - glas iz naroda" koja je ušla i u republičku i u beogradsku skupštinu, Miškeljin je naveo da nosilac liste dr Nestorović, kao veoma profilisana medijska ličnost, i čovek koji je praktično dve godine u kampanji obilazeći Srbiju, razgovarajući sa ljudima, i praveći selekciju svojih saboraca preko svog podkasta, nešto što je sada očigledno dalo rezultata, i dodao da je uspeh njegove liste osveženje na političkoj sceni.

"Ono što imamo u slučaju Beograda jeste da bez njih (Mi-glas iz naroda) praktično neće moći da se formira gradska vlast. Ostaje nam da vidimo kako će se to odviti do kraja. Za sada ono što znamo jeste izjava da neće ići ni sa jednima ni sa drugima, s druge strane imamo Aleksandra Šapića koji je pružio ruku već tokom prvog obraćanja i istakao bitnu stvar da sumnja da će lista dr Nestorovića ići sa ljudima koji tog čoveka dve godine u kontinuitetu vređaju", naveo je on.

Intext service Video

Ukoliko Nestorović ostane dosledan svojoj izjavi, Miškeljin kaže da u tom slučaju ostaje samo da se ponove izbori u Beogradu jer druge opcija ne postoji.

Prema njegovim rečima, koalicija "Nacionalno okupljanje" u kojoj su nastupali Zavetnici i Dveri jeste doživela fijasko, što se najbolje objašnjava time što su potcenili ljude koji su prethodni put glasali za njih jer su, kako kaže, stavovi koje su zauzimali u nekim momentima isuviše zvučali kao probriselska strana, što je, smatra on, apsolutno odbojno za njihove birače.

"S druge strane, bilo je i drugih opcija, odnosno desnica nije uspela da se dogovori oko te jedinstvene liste i bilo ih je nekoliko. Sasvim sigurno da je deo njihovih glasova i dr Nestorović odneo, odnosno njegova lista. To sve kada se sabere, uz dosta lošu latargičnu kampanju, onda dobijamo rezultat koji su dobili. To je nešto što iz čega bi ozbiljni i odgovorni političari znali da izvuku zaključke", izjavio je Miškeljin.

Odgovarajući na pitanje koliko su ovi izbori udarac za Socijalističku partiju Srbije i da li će lider SPS-a Ivica Dačič otići u političku penziju, Miškeljin odgovara da je ovo ozbiljan udarac za SPS i da je Dačić uradio odgovornu stvar tokom izborne noći kada je rekao da on smatra da je vreme za novog lidera, ostavivši tu "opciju da ga ubede da se ne povuče".

Intext service Video

"Mislim da je rezultat SPS-a u stvari posledica ponašanja funkcionera, ne računajući Ivicu Dačića, ali svih ostalih funkcionera SPS-a od prethodnih izbora, načina na koji sa jedne strane koketira sa populističkim temama, Rusijom, a sa druge strane uvek se krilo iza većeg partnera u samoj vlasti. Videli smo neke napade i na predsednika od strane funkcionera SPS-a, tako da je sve to sada došlo na naplatu", ocenio je on.

Miškeljin je dodao da, ako neka od partija koje su ostvarile loše rezultate ima potencijal i iskustvo da se reformiše, to je SPS.