20. decembar 2023 11:11

Čolović: Poništavanje beogradskih izbora bi bio presedan u našem izbornom pravu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čolović: Poništavanje beogradskih izbora bi bio presedan u našem izbornom pravu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Programski direktor CeSID-a Ivo Čolović izjavio je danas da bi poništavanje beogradskih izbora, onako kako to traži lista "Srbija protiv nasilja", bio presedan u srpskom izbornom pravu.

"Koliko znam, mislim da bi jedino Ustavni sud mogao da donese odluku o poništavanju beogradskih izbora. Trenutno je to na dalekom štapu, tako da nisam siguran da će se tako nešto desiti. Može da se dođe do poništavanja izbora na pojedinim biračkim mestima, i na to bi trebalo primedbe i prigovori da se podnesu danas do 20 časova", objasnio je on za Tanjug.

Čolović dodaje da primedbe za poništavanje izbora na pojedinim biračkim mestima mogu da podnesu predstavnici političkih partija.

"Ukoliko to urade do večeras do 20 časova, pretpostavljam da će doći do poništavanja izbora na pojedinim biračkim mestima, ali se nikada nije desilo da se ponište kompletni izbori u jednoj zemlji", istakao je on.

Prema njegovim rečima, prigovore na neregularnost izbora mogu da podnesu birači, predstavnici političkih partija, parlamentarne liste, kao i predstavnici pojedinih ministarstava, u zavisnosti od toga o kakvoj vrsti prekršaja se radi.

Kada se radi o određenoj situaciji koja se dešavala na samim biračkim mestima, Čolović kaže da su najpozvaniji da to urade predstavnici političkih partija koji učestvuju u izbornom procesu, jer oni imaju svoje predstavnike u proširenom stalnom sastavu biračkih odbora, koji, dodaje on, mogu da jave svojim partijskim centralama ukoliko se nešto desilo na biračkom mestu kako bi sama partija ili izborna lista podnela prigovor.

"Takođe to mogu da urade i građani, birači koji su glasali na datom biračko mestu. Oni to rade u situaciji ukoliko im je ugrožena sloboda glasanja, ukoliko im je onemogućeno da glasaju i ukoliko im je ugrožena tajnost glasanja. Podnose prijavu lokalnoj izbornoj komisiji u roku od 72 sata od zatvaranja biračkih mesta. Kada to učine čekaju odluku lokalne izborne komisije, ukoliko ona bude negativna, onda mogu dalje da se žale RIK-u, a zatim i Višem sudu u Beogradu", naveo je on.

Dodaje da se dokazi koji se podnose za to svode na pismenu izjavu građanina, ili ukoliko se radi o prekršaju koji su napravili članovi biračkog odbora, ukoliko stranka podnosi prijave, Čolović napominje da je u tom slučaju vrlo važan dokument zapisnik o radu biračkog odbora u kome bi trebalo da su navedene primedbe koje se mogu razmatrati kao dokaz pred lokalnom izbornom komisijom.

On smatra da je trenutna situacija bliža tome da nosilac liste "Mi - glas iz naroda" dr Branimir Nestorović podrži manjinsku vlast naprednjaka i socijalista u Beogradu, nego novim beogradskim izborima, uzimajući u obzir izjave i stavove koje Nestorović zastupa.

"Šta će se desiti, ipak su njegove izjave dosta čvrste po pitanju toga da ne želi da ulazi u koalicije. Mi to ne možemo znati, ali mislim da je on u poziciji koju bi morao da iskoristi jer nisam siguran da bi na narednim izborima, taj rezultat koji je ostvario, bio identičan ovom sada. Ipak su oni nova lista bez biračkih odbora, koja nema infrastrukturu koja može dva puta da iznese rezultat. Prvi put ste iznenađenje, drugi put možete biti razočarenje", ocenio je Čolović.