20. decembar 2023 11:34

Analitičar Artan Muhadžiri: Bez izbora na severu KiM nema ukidanja mera koje je EU uvela Prištini

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Michele Ursi, ilustracija

PRIŠTINA - Analitičar iz Prištine Artan Muhadžiri izjavio je danas da su sankcije koje je Evropska unija uvela Prištini mogle da se izbegnu, ali da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije hteo da bude konstruktivan u vezi sa severom KiM i Zajednicom srpskih opština, kao i da kaznene mere neće biti ukinute sve dok se ne sprovedu novi izbori na severu.

"Efekti sankcija koje je Evropska unija pre pola godine uvela Kosovu su veliki, i u praktičnom i u simboličkom smislu. Blokirane su stotine miliona evra iz IPA i drugih EU fondova. Sa druge strane, u simboličkom smislu, kada je reč o imidžu Kosova, to se loše odrazilo, jer je ovo prvi put da je Kosovo pod sankcijama, koje su apsolutno mogle da se izbegne. Ali premijer Kurti nije hteo da bude konstruktivan kao što se tražilo od njega u vezi sa severom Kosova i Zajednicom. To je bio rezultat toga što nije iskorišćena mogućnost da se nastavi sa dijalogom i zbog blokada koje je Kurti hteo da nametne u pregovorima", rekao je Muhadžiri za Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima to je veoma oštra lekcija za Kurtija.

"Nadam se da on to neće ponavljati u budućnosti, jer odgovor iz Brisela će uvek biti isti, bez obzira o kom je lideru reč, ako pokuša da blokira normalizaciju, imaće sankcije, izolaciju i neće biti istog nivoa kooperacije kao ranije", rekao je on.

On ističe da su izbori na severu jedan od najvažnijih kriterijuma za ukidanje kaznenih mera i veoma važan korak za normalizaciju situacije, posebno za srpsku manjinu.

"Oni treba da imaju svoje predstavnike koji će odražavati njihovu političku volju. Sve dok se ovi izbori odlažu, sve dok ne bude normalnog izbornog procesa na severu, sankcije neće biti ukinute", rekao je Muhadžiri.