21. decembar 2023 13:03

Vujović: Ugovor potpisan, rešavamo problem nedostajuće kanalizacije u Leskovcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vujović: Ugovor potpisan, rešavamo problem nedostajuće kanalizacije u Leskovcu

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE/ JOVANA ROŠUL

BEOGRAD - Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i ambasador Holandije u Beogradu Jost Reintjes prisustvovali su danas u Palati Srbija potpisivanju važnog ugovora za građane Leskovca i okoline, na osnovu kojeg će početi radovi na izgradnji 78 kilometara nedostajuće kanalizacione mreže u okolnim selima.

"Kanalizacionu mrežu ćemo graditi u 16 naselja, gde živi 20.000 ljudi, a procene su da ćemo po realizaciji ovog projekta imati još oko 3.200 novih priključaka", rekla je Vujović, kako je saopštilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Ona je istakla da je danas važan dan za građane Leskovca jer su se, nakon posvećenog i istrajnog rada tima koji vodi i predstavnika lokalne samouprave, stekli uslovi da gradonačelnik potpiše ugovor sa izvođačima radova za izgradnju nedostajuće kanalizacione mreže.

Vujović je naglasila da je ovo najvažniji zeleni projekat koji se realizuje za Leskovac, jer rešavanjem problema nedostajuće kanalizacije, značajno se podiže kvalitet života građana.

Ministarka je navela da će se radovi izvoditi u sklopu projekta ORIO, za koji je Vlada Kraljevine Holandije donirala 7, 67 miliona evra, dok je Republika Srbija obezbedila 10 miliona evra.

"Želim da zahvalim Vladi Kraljevine Holandije na podršci u realizaciji ovog, za građane izuzetno značajnog projekta. Ministarstvo na čijem sam čelu obezbedilo je u prethodnom periodu i sredstva za izgradnju novog gradskog kolektora, kao i za osposobljavanje linija vode i mulja u centralnom postrojenju za preradu otpadnih voda. Ti projekti su realizovani, a kada rešimo i nedostajuću kanalizaciju, postrojenje za preradu otpadnih voda moći će da radi u punom kapacitetu, a to je 86. 000 ekvivalent stanovnika" rekla je ona.

Prema njenim rečima, kroz projekte Ministarstva zaštite životne sredine, gradiće se nedostajuća kanalizacija širom Srbije.

Radovi su već počeli u gradovima i opštinama koje su imale najspremnije projekte, a u ovom momentu, kroz projekte Ministarstva, u toku je izgradnja oko 150 kilometara nedostajuće kanalizacije u Pećincima, Nišu, Gornjem Milanovcu, Boljevcu, Raškoj, dodaje se u saopštenju.