23. decembar 2023 12:34

Deonica brze saobraćajnice od Lajkovca do petlje Divci puštena u saobraćaj

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STR

BEOGRAD - Deonica brze saobraćajnice Iverak - Lajkovac, od Lajkovca do petlje "Divci", u dužini od 12 kilometara, otvorena je danas u 12 časova za saobraćaj. 

Na petlji "Lajkovac" vozila će moći da se priključe na predmetnu trasu u zoni kružne raskrsnice, a isključenje sa trase moći će da se izvrši na petlji "Divci"' (državni put IIA reda broj 150, deonica: Divci - Mionica), saopštilo je Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Service Photo Gallery

U Divcima, vozila će moći da se priključe na predmetnu trasu sa državnog puta IIA reda broj 150 (deonica: Divci - Mionica) preko dva novoizgrađena priključka. Isključenje sa trase vrši se na petlji "Lajkovac'' u zoni kružne raskrsnice. Usvojena računska brzina je 100 kilometara na sat. Izgrađeno je jedno obostrano parkiralište. 

Izgradnjom državnog puta IB reda broj 27, deonica Iverak-Lajkovac, grad Valjevo će se povezati sa autoputem Beograd – Južni Jadran i predstavljati poprečnu vezu u putnoj mreži Republike Srbije. 

Takođe će se povezivati delovi Republike Srpske (BIH) sa autoputem E-763 (Beograd Južni Jadran) i dalje preko koridora 10, sa Bugarskom i Grčkom, navodi JP "Putevi Srbije".

Vučić: Ovo je poklon ljudima u Lajkovcu, Divcima, Valjevu od njihove države

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je svim ljudima na podršci i istakao da je ovo poklon i ljudima u Lajkovcu, Divcima, Valjevu, od njihove države.

"Sutra, prekosutra provozaćemo se malo da vidimo kako izgleda ovo danas što smo videli, super je ali mora još malo da se opere, očisti, da sačekamo da i trava poraste, sve super izgleda", rekao je Vučić prilikom jučerašnjeg obilaska saobraćajnice.Intext service Video

U sledećoj godini biće završeno još 5,2 km do Valjeva, kao i 2,4 km ugovorene Južne obilaznice oko Valjeva koja je veza sa industrijskom zonom. Završetak radova na celoj deonici je moguć u drugoj polovini 2024. godine, što zavisi od procesa eksproprijacije zemljišta.

Na delu trase od petlje Divci do kraja trase trenutno se izvode radovi: na  mostovima 1 i 2 se izvode završni radovi i šljunčani klinovi, na mostu 3 se izvode šipovi, naglavne grede i stubovi.

Na delu od početka deonice u dužini od 5,2 km izvode se preostali zemljani radovi, izrada preostale kišne kanalizacije, šahtova i separatora, izrada nosećih  slojeva kolovozne konstrukcije, uređenje kosina nasipa i radovi na elektro i telekomunikacionim instalacijama. Na gradilištu je angažovano oko 150 radnika.

Service Photo Gallery