23. decembar 2023 20:56

Ispred RIK-a održan šesti protest koalicije SPN

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je danas da RIK ne može raspisivati nove izbore u Beogradu.

"U više navrata sam pojašnjavao da RIK ne može, ni na koji način, da bude uključena u sprovođenje aktuelnog izbornog postupka u Beogradu, a još manje da utiče na raspisivanje novih izbora", rekao je Dimitrijević tokom sednice RIK, na kojoj se raspravljalo o zahtevu koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) za raspisivanjem i sprovođenjem novih izbora za Skupštinu Grada Beograda.

Kako je naveo, koalicija SPN zamolila ga je da pruži pravno mišljenje i tumačenje podnetog zahteva , kao i materijala koji su uz ovaj zahtev podneti, a to su bili posebno pozivi za glasanje takozvanih "fantomskih birača", odnosno navodnih nepostojećih birača na određenim adresama koje su dostavili na jednoj gomili poziva za glasanje.
Service Photo Gallery

"Na ovaj način sam morao da reagujem i nakon jučerašnjih obraćanja pojedinih članova RIK ispred koalicije 'Srbija protiv nasilja', ovde ispred sedišta RIK.

Tu je nastavljena priča o navodnim nepravilnostima i takozvanim 'fantomskim biračima', pa ne bih želeo da se time, svesno ili nesvesno, dodatno javnost dovodi u zabludu da RIK ima veze sa bilo kakvim navodnim nepravilnostima, na kojima se već danima zasnivaju protesti ovde ispred zgrade sedišta RIK", istakao je Dimitrijević.

Dimitrijević je istakao da nije moguće postupati po zahtevu SPN, da je RIK nenadležan i da je zahtev pogrešno adresiran.

Kako je naveo, izbori još uvek traju i nema potrebe vršiti pritisak na njega lično i organ koji predstavlja.

Dimitrijević je uputio predlog da se RIK obrati ministarstvu za državnu upravu i ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Oni su nadležni organi za evidenciju prebivališta građana i da im izvrše proveru poziva za glasanje koji su nam predati uz zahtev...ta provera bi trebalo da sadrži podatak, da bi otklonio bilo kakvu sumnju, kada su birači upisani u birački spisak, da se dostave informacije o broju birača upisanih u jedinstveni birački spisak po godinama, zatim da li svi birači imaju efektivno prebivalište na adresama navedenim u pozivima", istakao je Dimitrijević.

Kako je naveo, za one koji nemaju efektivno prebivalište na adresama iz poziva, treba da se dostavi pregled broja birača po godinama, od koje na toj adresi imaju prijavljeno prebivalište.

U korist ovog predloga glasalo je 19 od 27 članova RIK.