3. januar 2024 13:13

Dejan Vladiković: Vodostaji od Bezdana do Slankamena su iznad granice redovne odbrane od poplava

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Hidrolog RHMZ-a Dejan Vladiković izjavio je danas da su na području Vojvodine vodostaji od Bezdana do Slankamena na Dunavu, uključujući i Titel na reci Tisi iznad granice redovne odbrane od poplava .

Vladiković je za Tanjug rekao da se danas očekuje vrh talasa kod Novog Sada, a da se već tokom sutrašnjeg dana doći do blagog opadanja.

"Tako da su, što se tiče Novosađana, ta iskušenja na kraju. Dolaze bolji dani i moći će da se izvrše neke vrste sanacija", rekao je Vladiković.

Intext service Video

Dodao je da je talas padavina rezultat naglog topljenja snega u Južnoj Nemačkoj, Austriji, Češkoj i Slovačkoj.

"Ipak, na početku se činilo da će to biti intenzivnije, ali su neke retencije na području Mađarske učinile neku pozitivnu stvar, tako da smo ostali u domenu iznad redovne odbrane od poplava i nigde nije dostignuta vanredna odbrana", pojasnio je Vladiković.

Kada je reč o nizvodnom delu, hidrolog ističe da se u Zemunu i Beogradu ne očekuje dostizanje redovne odbrane od poplava.

"Najavljen je neki manji talas na Dunavu, ali mnogo blaži nego što je bio ovaj prethodni. Na Savi ćemo imati u sledećih pet dana manji umereni porast vodostaja, ali on neće izazvati dodatne komplikacije", rekao je on.

Intext service Video

Vladiković je istakao da su u južnim predelima u glavnom domenu stagnacije svi vodotoci.

Dodao je da se, kada je reč o narednim danima, oko devetog januara na planinama očekuju snežne padavine, a u nižim predelima kiša i susnežica.

"Ne očekuje se da će tu biti nekih značajnijih problema. Količine tih padavina neće biti velike. I onda tek od nekog 15. će biti blago otopljenje, onda se ponovo oko 20. januara očekuje jedan hladni talas", rekao je on i dodao da to ukazuje da će narednih nedelja hidrološka situacija biti mirna.

Intext service Video

Vladiković je istakao da će visina snežnih padavina biti nalik onoj iz novembra, i dodao da tada nije došlo do značajnijih problema tokom otopljavanja.

"To se ne očekuje ni u ovom periodu. Neki naredni hladan period se očekuje u prvoj dekadi februara. Tako da ćemo imati i period koji će podsećati na one ranije zime koje pamtimo", rekao je on.