9. januar 2024 12:05

Linta: Republika Srpska je nastala kao izraz potrebe za očuvanjem identiteta Srba u BiH

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta čestitao je Dan Republike Srpske svim građanima Republike Srpske i poželeo im mir, blagostanje, napredak i prosperitet na svim poljima.

Linta je istakao da je Republika Srpska nastala kao izraz potrebe za očuvanjem identiteta i državnosti Srba u BiH, da je izraz svesti srpskog naroda o preživljenom genocidu u NDH, ali i simbol opstanka srpskog naroda na svom vekovnom području, saopštio je Saveza Srba iz regiona.

Linta je ukazao da je Republika Srpska od završetka rata do danas izložena konstantnim pritiscima političkog Sarajeva i dela zapadnih centara moći, s ciljem da se pretvori u praznu ljušturu i utopi u unitarnu BiH.

"Nažalost, i danas postoje jasne namere otvorenog rušenja Dejtonskog sporazuma suprotno volji srpskog naroda i Republike Srpske", navodi Linta.

Dodaje da će Srbija nastaviti da podržava i pomaže Republiku Srpsku i da insistira da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, kao i da je važno da Srbija i Srpska nastave realizaciju svih zajedničkih projekata od nacionalnog značaja i dalje jačaju političke, ekonomske, saobraćajne, prosvetne i druge veze.

"Od posebnog je značaja da Srbija i Srpska zajednički čuvaju srpski jezik, ćirilično pismo i neguju kulturu sećanja na stradanje našeg naroda", naglašava Linta.