9. januar 2024 12:24

Ambasador Ukrajine u Srbiji: Najbolji način da se zaustavi rat jeste da se obezbede sredstva za samoodbranu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je danas da je najbolji način da se prekine rat u Ukrajini da se Kijevu obezbede sredstva za samoodbranu i da se pokaže jedinstvo svih progresivnih snaga.

On je na konferenciji za medije pozvao Beograd da najoštrije osudi poslednje napade Rusije ocenivši da će ta podrška ukrajinskom narodu jasno staviti do znanja Kremlju da međunarodna zajednica neće zatvarati oči pred ubijanjem civila i uništavanjem infrastrukture.

"Više od 80 odsto stanivništva veruje u pobedu svoje zemlje. Bitno je da Ukrajina ne ostane sama u borbi za zajedničke vrednosti", rekao je Tolkač.

Service Photo Gallery

On tvrdi da se Rusija, s obzirom na to da nije postigla očekivane uspehe na vojnom frontu protiv odbrambenih snaga Ukrajine, sada bori isključivo sa civilnim stanovništvom Ukrajine, uključujući žene, decu i starije ljude.

"U periodu 29. decembra do 8. januara, Rusija je upotrebila više od 300 raketa i više od 200 dronova 'šaheda' protiv Ukrajine", rekao je Tolkač i dodao da je Rusija drugog januara izvela najveći svetski kombinovani raketni napad koristeći aerobalističko oružje.