11. januar 2024 13:18

Advokat Vlajić: Odluka suda o eksproprijaciji je veliki napredak

Izvor: TANJUG

podeli vest

Advokat Vlajić: Odluka suda o eksproprijaciji je veliki napredak

Foto: Tanjug video

PRIŠTINA - Advokat Nebojša Vlajić izjavio je danas da je odluka Osnovnog suda u Prištini, da poništi preliminarnu odluku vlade privremenih prištinskih institucija o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok iz maja prošle godine i vrati je na ponovno odlučivanje i razmatranje veliki napredak za situaciju gde su prava vlasnika zemljišta bruitalno prekršena.

On je za Tanjug rekao da se vidi da je sud obratio pažnju na artgumente, ali i da se vidi da su ti argumenti bili toliko ubedljivi da ih nije moguće ignorisati.

"Nisam mogao da zamislim drugačiju odluku mada znajući kosovsko pravosuđe uglavnom sam skeptičan. Ljudi jesu zadovoljni što je ovo vraćeno na početak i nećemo odustati od naše borbe, pogotovo vlasnici te zemlje i videćemo kako će do kraja biti, a mi ćemo se truditi da bude kao što je sada", rekao je Vlajić.

Prema njegovim rečima sud u Prištini je još u oktobru prošle godine doneo prvu, a ovih dana još najmanje dve odluke u kojima se navodi da izvršena eksproprijacija nije bila zakonita i to iz tako očiglednih razloga da je morao da poništi odluku i nije mogao da dozvoli takva kršenja.

On je kao primer naveo da je jedan od argumenata bio i to da je objekat izgrađen i pre nego što su vlasnici parcela obavešteni o tome, gde nikakve javne rasprave nije bilo i gde građanima nije pruženo ni najelementarnije obaveštenje.

"To je sada ukinuto i vraćeno vladi na ponovno odlučivanje. Vlada može da donese sada bilo kakvu odluku uključujući i tu istu, ali mora da poštuje proceduru pošto je sada izvesno da će u slučaju ponovnog nepoštovanja procedura biti doneta odluka jednaka jučerašnjipoj. Nadam se da će konačno prava vlasnika biti poštovana ali na taj način da će se utvrditi da ovde nema javnog interesa za izgradnju tih vojnih ili policijskih baza. Građani to ne žele i to nije javni interes i sa tim treba prestati", rekao je on.

Prema njegovim rečima, u slučaju da zakon bude poštovan do kraja i da se utvrdi da javnog interesa nema poništavanje odluke je jedino rešenje.

"To mora da se vrati u prethodno stanje, u stanja kada su vlasnici imali pravo da uživaju svoju svojinu, da je koriste i da nesmetano budu vlasnici na njoj kao što su bili vlasnici nekoliko generacija ili možda i nekoliko vekova", zaključio je on.

Osnovni sud u Prištini je jučerašnjom odlukom potvrdio da su eksproprijacije zemljišta bile nelegalne i u suprotnosti sa zakonom, a baze tzv. kosovske policije izgrađene na tim površinama bez pravnog osnova, na šta su vlasnici i javnost na severu KiM ukazujivali mesecima.