18. januar 2024 12:51

Begović: Institut za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci važan za celu zemlju

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NITRA/ ZORAN PETROVIĆ

SMEDEREVSKA PALANKA - Delegacija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija na čelu sa ministrom Jelenom Begović obišla je danas Institut za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci kako bi se upoznala sa njegovim funkcionisanjem i na koji način može da se unapredi, a Begović je ukazala na značaj koji insistut ima za celu zemlju.

Begović , a prilikom posete Instituta rekla da će proceniti njegov razvojni, prodajni i naučnoistraživački potencijal i iskazala interesovanje da se upozna sa njihovim izazovima u poslovanju.

Service Photo Gallery

"Došli smo da razgovaramo sa direktorom, upravnim odborom i istraživačima kako bismo uvideli na koji način možemo da unapredimo ovaj institut, i mi kao Vlada Srbije, ali i u saradnji sa opštinom Smederevska Palanka. Želimo da saznamo koje su vaše strategije, na koji način razmišljate, kao i kako mi kao Ministarstvo možemo da vas podržimo. Ne smemo zaboraviti da je stečeno znanje suvo zlato, čak i u vremenu brzog razvoja tehnologije", rekla je ona.

Begović je za lokalne medije istakla značaj ovog instituta za čitavu zemlju.

"Nije lako izdržati pritiske savremenog doba. Globalno tržište je surovo. Razvojem infrastrukture obezbedićemo okruženje za rad i život mladih ljudi u Srbiji", navela je ona.

Predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen je istakao da je ova poseta delegacije pokazatelj brige Vlade Srbije i Ministarstva za sve lokalne samouprave. "Uveren sam da ćemo zajedničkim naporima uspeti da pomognemo Institutu i da ga vratimo na onu poziciju koji je nekada imao", rekao je Vučen.

Direktor Instituta za povrtarstvo Smederevska Palanka Nenad Đurić istakao je koliko je značajan angažman i interesovanje Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija za rad ovog instituta.

"Ovo je istorijska poseta, prva poseta jednog ministra našem institutu, koja predstavlja vetar u leđa, a verujemo i da je to pokazatelj da smo na dobrom putu. Nažalost situacija nije bila najsjajnija, ali uspeli smo da se pokrenemo. Ukoliko nastavimo u ovom pravcu i uz pomoć i podršku ministarstva neće biti nikakvih problema", rekao je Đurić.

Poseta je sprovedena kao deo šireg plana za obilazak svih instituta koji rade u Srbiji i detaljnog upoznavanja sa njihovim radom i problemima, saopšteno je iz resornog ministarstva.