19. januar 2024 12:12

Čačak: Osamnaestogodišnjak prvi doplivao do Časnog krsta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čačak: Osamnaestogodišnjak prvi doplivao do Časnog krsta

Foto: TANJUG/BRANKO LUKIĆ

ČAČAK - Osamnaestogodišnji Jovan Kecović je prvi, od 186 plivača, stigao do ledenog krsnog odličja u Zapadnoj Moravi, u Čačku.

"Ovo mi je drugi put da plivam za Časni krst, puno mi je srce što sam sada doplivao prvi. Velika je čast i ovo mi puno znači. Na ovaj način želim da dam svoj doprinos u očuvanju srpske tradicije i običaja. Nije bilo mnogo hladno", rekao je Jovan.

Ove godine prijavilo se skoro 200 takmičara, a da zaplivaju hladnom Moravom nisu se uplašile ni devojke, a njih osam je rame uz rame sa momcima uskočilo u vodu.

"Uspeli smo, zahvaljujući našim kulturnim delatnicima da ovu manifestaciju zaštitimo kao kulturnu baštinu koja je vaoma značajna za sve nas. Naravno 20 godina zaredom, posle skoro 70 godina pauze. Naša Morava je ovoga puta reka Jordan, duhovo izvorište za sve Čačane i sve verujuće ljude", rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović koji je čestitao Jovanu i osam odvažnim devojkama koje su danas plivale za Časni krst.

Etnolog Snežana Ašanina iz Narodnog muzeja u Čačku rekla je da pre 20 godina, kada je obnovljena ova manifestacija u Čačku, bila su dva plivača, a danas ih je skoro 190.

"Naši sugrađani se veoma rado odazivaju, jer ovo je veoma velika i značajna tradicija za nas. Narodni muzej u Čačku je bio predlagač upisa ovog elementa na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije", rekla je Ašanin.

U čačanskom Domu kulture večeras će biti održana Bogojavljenska akademija na kojoj će pobednik, ali i ostali učesnici dobiti zaslužena priznanja.