24. januar 2024 13:11

Miščević: Srbija spremna za projekte Plana rasta za Zapadni Balkan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miščević: Srbija spremna za projekte Plana rasta za Zapadni Balkan

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da Srbija apsolutno spremna za projekte Plana rasta za Zapadni Balkan Evropske komisije.

Miščević je za Blic navela da je predloženo da sredstva iz finansijskog instrumenta Plana rasta za Zapadni Balkan budu u formi grantova, bespovratne pomoći i mnogo povoljnijih zajmova kojima je garancija i Evropska unija.

Kako kaže, to je isti model koji EU koristi za pomoć članicama nakon pandemije, za obnovu.

"Dva su načina na koji će oni stići u Srbiju. Prvi, kao direktna budžetska podrška za oblasti reformi koje mi predložimo. Drugi, kao dodatna sredstva za finansiranje infrastrukturnih projekata koji su već u zreloj fazi pripreme. To su železnička i drumska infrastruktura, ali i elektroenergetski sistem", rekla je Miščević.

Prema njenoj oceni, ipak, suviše je rano ići sa konkretnim projektima, pošto je to stvar pregovora sa regionom i EU.

Miščević je rekla da je dobijanje ovih sredstava uslovljeno praćenjem sprovođenja Strateške agende reformi, na kojoj se upravo radi.

"Srbija je apsolutno spremna za projekte, jer mi u ovom momentu moramo da biramo koje ćemo projekte prijavljivati za investiranje. Dodatna sredstva će dati više prostora za više dobrih projekata", istakla je ministarka.

Strateške agende reformi, podseća Miščević, definiše oblasti kao što su poboljšanje okruženja za poslovanje, zelena i digitalna transformacija, jačanje kapaciteta i pre svega reforme u oblasti vladavine prava.

Plan rasta za Zapadni Balkan Evropska komisija usvojila je 8. novembra 2023. godine, a odnosi se na period od 2024. do 2027. godine.

Tada je javnosti rečeno da to u praksi znači "dve milijarde bespovratne pomoći i četiri milijarde evra povoljnih kredita".