2. februar 2024 10:25

Marko Matić: Zahtevom za odlaganje odluke o ukidanju upotrebe dinara, Zapad pokazuje da odobrava odluke Prištine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Matić: Zahtevom za odlaganje odluke o ukidanju upotrebe dinara, Zapad pokazuje da odobrava odluke Prištine

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Zapad traži odlaganje odluke Pištine o ukidanju upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, a ne poništavanje, i to je ključna "kvaka" koja govori da oni ne dovode u pitanje legalnost i legitimnost te odluke, izjavio je danas direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić.

On je ukazao da je, sa njihove tačke gledišta, Priština nezavisna i može da donosi takvu vrstu odluka, ali zarad mira i stabilnosti treba da odredi određeni vremenski okvir za prilagođavanje.

 

"Mi imamo problem sa legitimnošću i legalnošću te odluke, ja ne znam na kom pravnom osnovu se ona zasniva. Oni čak nemaju dozvolu Evropske centralne banke da koriste evro kao sopstvenu valutu. Oni to rade ilegalno, i to što rade ilegalno pokušavaju da nametnu kao jedino zakonsko rešenje. Mi ne možemo da damo legalnost i legitimnost toj odluci", istakao je Matić za Tanjug.

Ukoliko dođe do potpunog prekida platnog prometa, Matić kaže da se onda potpuno obesmišljava koncept ZSO, i dodaje da problem valuta i platnog prometa mora da bude deo pregovaračkog procesa, kako bi se nakon toga donesu odluke.

"Priština već donosi sopstvene odluke, to obesmišljava sam pregovarački proces normalizacije. Mislim da naša diplomatija i naše rukovodstvo to pokušavaju da predtsave svetu, da će ovo da ugrozi temelj pregovaračkog procesa. Ako to bude shvaćeno na pravi način u Vašingtonu, Briselu, Londonu, Parizu, mislim da će oni izvršiti mnogo veći pritisak na Prištinu od ovog koji se sada vrši. Ako ova odluka prođe, pregovori neće imati više nikakav smisao", ocenio je on.

Matić kaže da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjem obraćanju javnosti, najavljenom za 13 časova, saopštiti opis stanja u kom se Srbija nalazi, jer s jedne strane postoje stalni izazovi prištinskog režima, a s druge strane, dodaje on, ni međunarodna zajednica ne dovodi u pitanje legalnost i legitimnost tih odluka, već traži samo njihova odlaganja.

 

"Ovde se ponavlja scenario sa tablicama, Kurti donese odluku, a onda kaže 'hajde daću vam par meseci da se prilagodite', ali to ne znači da će ta odluka biti povučena. Očekujem da će predsednik izneti kako ćemo da prevaziđemo to, kada prođe period odlaganja kako ćemo nastaviti finansiranje naših sunarodnika i institucija na KiM, da vidimo sa kojim pozicijama ćemo da izađemo u vidu formiranja ZSO, jer ako nema platnog prometa obesmišljava se sam koncept ZSO", naveo je on.

Prema njegovim rečima, Srbija u ovom trenutku suženog manevrskog prostora radi sve što može, pokušava da kupi dodatno vreme i da nađe mehanizme kako Srbi na KiM da prežive čak i u ovoj situaciji.

"Kada pričamo o kupovini vremena, nije isto da li će ta odluka biti odložena, na zahtev zapadnih partnera, na tri meseca ili godinu dana. Mi za godinu dana možda budemo imali potpuno drugačiju administraciju, novu administraciju u Vašingtonu koja će tražiti ponoštenje te odluka", izjavio je Matić.

Komentarišući upad u sprsku ambulantu u Prištini, kao i postavljanje kosovske zastave na zgradi opštine Leposavić. Matić je rekao da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nervozan zbog neizvesnog ishoda američkih izbora, jer bi pobeda bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa drastično izmenila poziciju Kosova, zbog čega će, smatra on, Kurti u narednih godina dana pokušati da donese što više jednostranih odluka kojima će vršiti pritisak na Srbe da se isele sa Kosova.

"Postoje dva faktora, jedno su američki izbori, drugo je njegovo razmišljanje da raspiše vanredne izbore na Kosovu, da kapitalizuje sadašnju popularnost koju ima, koju bi dodatno učvrstio ako bi došlo do novih incidenata i zatezanja situacije", naveo je on.