5. februar 2024 12:52

Popović: Duboko sam razočarana oslobađajućom presudom za ubistvo Ćuruvije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Popović: Duboko sam razočarana oslobađajućom presudom za ubistvo Ćuruvije

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka pravde Maja Popović izjavila je danas da je duboko razočarana oslobađajućom presudom koju je Apelacioni sud u Beogradu izrekao kao i radom pravosuđa na rešavanju slučaja ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Apelacioni sud je u petak objavio presudu kojom je pravosnažno oslobodio četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti optužbi za učešće u ubistvu novinara i vlasnika lista Dnevni telegraf i nedeljnika Evropljanin Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Popović je navela da ona po zakonu nije ovlašćena, niti je mogla da utiče na rad pravosudnih organa, ali se nadala da će pravosuđe rasvetliti zločin i da će pravda konačno biti zadovoljena, saopstilo je Ministarstvo pravde.

"Zbog toga sam duboko razočarna ovom presudom i radom pravosuđa na rešavanju tog ubistva, bez obzira što u saopštenju Apelacionog suda, nedvosmisleno proizilazi da je jedini očevidac celog događaja, oštećena Branka Prpa, tokom celog postupka izjavljivala da ni jedan od okrivljenih nisu lica koja su Ćuruviju lišili života", navela je Popović.

Ministarka je dodala da uprkos svim naporima da se kroz ustavne amandamne dodatno ojača nezavisnost sudstva i samostalnost javnog tužilaštva, i uprkos tome što su svesno razvlastili Narodnu skupštinu u postupku izbora sudija i nosilaca javnotužilačke funkcije, pravosuđe nije ispunilo svoj osnovni zadatak.

"Kada se 25 godina čeka da se neki slučaj reši, to već samo po sebi ne može biti pravda. A kada ni posle 25 godina nije rešen slučaj i nisu kažnjeni vinovnici, onda se to ne može nazvati drugačije do najvećom nepravdom", istakla je ministarka.

Ona je naglasila da prioritet celog društva i države mora biti zaštita bezbednosti svakog građanina i stanovnika ove zemlje, a posebno novinara i dodala da će izvršna vlast u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima nastaviti da radi na jačanju zaštite bezbednosti građana i novinara.

Popović je izrazila očekivanje da će i sudska vlast pored primene prava shvatiti važnost borbe za pravdu i učiniti dodatne napore u tom smeru.