6. februar 2024 16:33

Stevandić se sastao sa Onidijem, razgovarali o saradnji u oblasti migracija

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Danilo Stevandić sastao se danas sa zamenikom generalnog direktora Evropske unije za unutrašnje poslove Olivijem Onidijem, sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti migracija.

Stevandić i Onidi su konstatovali da su migracije zajednički izazov u kojem je neophodan odgovor svih zemalja koje se susreću sa ovim globalnim problemom, navodi se u saopštenju MUP- a.

Oni su razgovarali o ostvarenim rezultatima Srbije, kao i o daljoj saradnji u oblasti upravljanja granicom, usklađivanja vizne politike, borbe protiv krijumčarenja migranata, kao i o readmisiji i povratku i kapacitetima za azil i prihvat.

Intext service Video

Zamenik generalnog direktora EU za unutrašnje poslove Onidi pohvalio je napore Srbije koji su doprineli da tokom 2023. godine bude manje neregularnih dolazaka u Evropsku uniju zapadnobalkanskom rutom u odnosu na 2022. godinu.

On je poručio da će EU nastaviti da podržava dalje napore Srbije kroz finansiranje i angažovanje agencija EU za unutrašnje poslove.

Akcioni plan EU za Zapadni Balkan koji je Komisija predstavila u decembru 2022. godine, ostaje relevantan politički odgovor koji vodi saradnju u oblasti migracija između Evropske unije i Srbije, dodaje se u saopštenju.

Cilj posete EU na visokom nivou, koju predvodi zamenik generalnog direktora EU za unutrašnje poslove Onidi, uz učešće agencija EU i država članica EU - Austrije, Češke, Hrvatske, Slovenije i Slovačke, nastavak je saradnje u cilju dalje zajedničke realizacije Akcionog plana EU, dodaje se u saopštenju.

Service Photo Gallery