7. februar 2024 17:02

Pistorijus: Imali smo iskren i otvoren razgovor, imam optimizam

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je danas da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao kratak, otvoren i iskren razgovor tokom kojeg je zaključeno da je Srbija najveća ekonomija Zapadnog Balkana i partner Nemačke.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da to što je Srbija najveća ekonomija, znači da ima i najveću odgovornost.

Prema njegovim rečima, vidi se veliki potencijal za razvoj kroz integraciju regiona, što je važno i za članstvo u EU.

"Zato su važni stabilnost i susedski odnosi", rekao je on.

Nemačka naoružava Kosovo odbrambenim oružjem, kao i druge zemlje

Pistorijus je izjavio da Nemačka naoružava ne samo Kosovo, već i Srbiju i druge zemlje kao njen doprinos u stabilizaciji regiona i kako bi ojačala odbrambene kapacitete svake države.

Na pitanje na osnovu kog međunarodno-pravnog akta Nemačka naoružava tzv Kosovo, Pistorijus je rekao da Nemačka isporučuje isključivo odbrambeno, a ne ofanzivno naoružanje.

Istakao je da, iz perspektive Nemačke, govori o suverenoj državi Kosovo. 

"Mi smo priznali Kosovo, druge zemlje to nisu uradile, reč je o manjem broju zemalja na svetu. To je odluka svake zemlje, ali nezavisno od pitanja priznanja neke zemlje, zahtev ovom regionu mora da bude, kada imamo u vidu naš cilj, stabilnost u regionu kao preduslov za zajedničko približavanje Evropskoj uniji, važni su tu dobrosusedski odnosi i to sa obe strane. To je osnovni preduslov za stabilnost i ništa tu činjenicu neće promeniti", poručio je Pistorijus.