8. februar 2024 21:41

Zijade: Zabrana dinara nije dovela do deeskalacije, ugrožava hiljade ljudi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zijade: Zabrana dinara nije dovela do deeskalacije, ugrožava hiljade ljudi

Foto: Tanjug live

NJUJORK - Šefica UNMIK-a Karolin Zijade izjavila je danas da jednostrane odluke doprinose destabilizaciji situacije na Kosovu i Metohiji i istakla da odluka Centralne banke tzv. Kosova o zabrani upotrebe dinara nije dovela do deeskalacije situacije, već da je ugrozila desetine hiljada ljudi koje primaju isplate u dinarima.

"Ova uredba remeti isplate pojedincima koje finansiraju srpske institucije na Kosovu, subvencije za poljoprivredu, penzije i socijalna davanja", rekla je Zijade na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o siutaciji na KiM, koja je organizovana na zahtev Srbije.

Prema njenim rečima, time što su prištinske vlasti najavile tranzicioni period u vezi sa primenom odluke o zabrani dinara "nisu rešene sve zabrinutosti" međunarodne zajednice.

Istakla je da je 7. februara kamion koji je prevozio dinar sprečen da uđe na KiM, kao i da je tom prilikom zaplenjeno četiri miliona dinara.

"Ovakva pitanja treba rešavati u skladu sa Briselskim sporazumom, kojim je, između ostalog, predviđeno osnivanje Zajednice srpskih opština", rekla je Zijade, dodavši da treba učiniti više "kako bi se zadobila srca i umovi nevećinskih zajednica na KiM".

Istakla je da su jednostrane akcije povod za veliku zabrinutost.

"Bez obzira na to koja strana ih preduzima, one imaju direktne posledice na stanje na terenu. Takvi postupci dovode do pogoršanja situacije, nepoverenja i nesigurnosti", rekla je Zijade 

Poručila je da ni uredba CBK, ni nedavne akcije tzv. kosovske policije nisu doprinele deeskalaciji na koju poziva međunarodna zajednica.

Zijade je pozvala Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu kojim posreduje Evropska unija.