9. februar 2024 09:42

Blažić: Predsednik Vučić na sednici Savet bezbednosti UN razobličio sve laži Aljbina Kurtija

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na sednici Saveta bezbednosti UN razobličio sve laži premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izjavio je danas Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost.

Blažić je za Tanjug rekao da je cilj sednice i bio da se prikaže istina da su Srbi direktno ugroženi delovanjem Kurtija i da su to sve jednostrani potezi eskalacije situacije na terenu, sa krajnjim ciljem da se Srbi proteraju sa KiM.

"Predsednik Vučić je argumentovano obrazložio zašto je situacija za Srbe na KiM postala nepodnošljiva, a to je stopa rasta od preko 300 odsto etnički motivisanih napada, zatim i obrazloženje za dinar, da Srbi taj novac ne prebacuju džakovima, kako je to Kurti rekao, nego da specijalizovana britanska agencija prevozi novac", istakao je Blažić.
Intext service Video

Ukazao je da je stavljanje pitanja KiM pred SB pobeda Srbije koju je na diplomatskom putu uspela da ostvari kako bi svet čuo istinu koja se dešava na KiM, a to je, kako je istakao, da jednostrani potezi Aljbina Kurtija ugrožavaju opstanak srpskog naroda na KiM.

"Upravo ta formulacija koja se više puta ponovila i u obraćanju predsednika, ali i u pismu koje je poslato za sazivanje sednice Saveta bezbednosti, a to je nepodnošljivi uslovi, da se upravo radi na stvaranju nepodnošljivih uslova za život i opstanak našeg stanovništva. To je formulacija na kojoj će se dalje insistirati jer mi na delu imamo jednu tihu "Oluju" i sama ta brojka od 14 odsto Srba koji su napustili KiM govori da je tiha "Oluja" na delu", napomenuo je on.

Blažić dodaje da se ti nepodnošljivi uslovi za život i opstanak Srba na KiM stvaraju upravo kako bi se ostvario krajnji cilj Aljbina Kurtija, a to je etnički čisto Kosovo.

Blažić kaže da od američke administracije zavisi da li će odluka o zabrani dinara na KiM biti autogol Prištine i dodaje da je Srbija ovu sednicu SB sazvala u tom kontekstu kako bi se videlo da li će američka administracija i delima da stane iza svojih reči i oštrih izjava zbog ukidanja dinara i uvođenja evra.

"Da li će neke sankcije i posledice da trpi Aljbin Kurti, da Amerika delima stane iza svojih reči, ostaje nam da vidimo, ali smo svakako svetskoj javnosti prikazali da je Amerika to oštro osudila i sada treba zbog ličnog integriteta Amerike, oni moraju delima stati iza oštrih reči", poručio je on.

Blažić podseća da je prva vlada Aljbina Kurtija oborena američkim delovanjem zbog taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, što pokazuje da Amerikanci imaju mehanizme da ukore Kurtija.

Odgovarajući na pitanje koliko su se sinoć na sednici SB UN oko jednostrane odluke Prištine o ukidanju dinara saglasili Istok i Zapad, Blažić je rekao da je Istok istakao mnogobrojne stvari koje dovode do eskalacije situacije na KiM i koje su protivne Rezoluciji 1244, dok je Zapad kontekst dinara osporavao i kritikovao, ali sve ostalo je bilo u svetlu podržavanja nezavisnosti tzv. Kosova.

Naveo je da je Istok insisitirao na teritorijalnom integritetu i da je predstavnik Ruske Federacije istakao i nelegalno naoružavanje Prištine i pretvaranje tzv. KBS-a u kosovsku vojsku, što je poseban problem.

Blažić ističe da je bitno što je Srbija po pitanju dinara, gde je dodirna tačka slaganje Istoka i Zapada, sazvala sednicu SB i po tom pitanju prikazala svetu da Kurti želi da protera Srbe sa KiM.

Intext service Video