9. februar 2024 12:22

Kojčić: Vraćanje pitanja KiM u UN je velika pobeda za Srbiju

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija je velika pobeda Srbije, zato što je ponovo vratila pitanje Kosova i Metohije u UN, koje je bilo izmešteno i prepušteno evropskim političkim institucijama, izjavio je danas politički filozof Dragoljub Kojčić.

On je za Tanjug rekao da je Srbija pokazala da ima kapacitet da zakaže sednicu Saveta abezbednosti UN o situaciji na KiM, ali i da istraje u tome da ta sednica bude otvorena za javnost, iako su određeni činioci zapadne alijanse pokušali da je zatvore.

Kojčić smatra da govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na toj sednici predstavlja novu epsku pobedu Srbije, zato što su izneti svi detalji oko toga da su Srbi ugrožena zajednica, i da je valutni teror vlasti premijera privremnih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da istera dinar iz platnog prometa zapravo pretnja etničkim čišćenjem i apsolutno kršenje humanitarnog prava.
Intext service Video

"Ovo je velika pobeda jer posle ovog zasedanja Saveta bezbednosti UN nisam siguran da bilo koja zemlja, čak i iz antisrpske koalicije, ima obraza i sme da pred licem međunarodne javnosti nastavi sa tom politikom jednostrane podrške Kurtijevom teroru. S druge strane Kurti nije ni pomenuo Zajednicu srpskih opština, nije dao bilo kakav ozbiljan odgovor na naše primedbe kakav se teror vrši nad srpskim narodom. Od individualnog terora, došlo se do vrhunca Kurtijevog političkog cinizma zabranom platnog prometa u dinarima", naveo je on.

Prema njegovim rečima, Priština je podizanjem svog "kartaškog uloga" da se ukine dinar na KiM i onemogući život Srbima na Kosovu, sebi "dala i više nego autogol".

"Svet se danas nalazi pred velikim izborom da li će da se ide u pravcu jednog globalnog vojnog konflikta ili će se ipak sesti za pregovarački sto i obnoviti povelja UN, ili formirati neka nova, u svakom slučaju da se pronađe neko civilno rešenje. Kurti u izbornoj godini u SAD i EU, dokle god su postojeće vlade čelu tih država, on pokušava da izvuče maksimalno iz svoje politike nasilja. Osim politike nasilja Kurti nema ništa drugo", ocenio je on.

Kojčić je istakao da je Srbija pokazala da za 10 godina nije ugrozila nikoga i nijedan dogovor, za razliku od Kurtija i njegove politike koja je svakodnevno kršila Rezoluciju 1244, naoružanim upadima na srpske prostore, hapšenjima...

Intext service Video

"Kurti je ovaj put potpuno diskreditovan i pokazalo se da je čitava njegova politika zasnovana na tome što ima podršku određenih militantnih krugova sa Zapada, ali se isto tako pokazuje da više ne može ni na tu podršku bezrezervno da računa", ocenio je Kojčič.

Odgovarajući na pitanje koliko su se sinoć oko jednostrane odluke Prištine o ukidanju dinara saglasili Istok i Zapad, on je rekao da su se Istok i Zapad saglasili oko toga da se više ne mogu zaobilaziti institucije međunarodne politike, što je, smatra on, najveći kapital koji je Srbija uspela da isposluje, odnosno pobeda koja će se u mesecima koji dolaze pokazati kao temelj na čemu može da se zasnuje pravo opstanka srpskog naroda na KiM.