9. februar 2024 18:10

Milan Đurić obišao vrtić u Novom Sadu čijim otvaranjem je lista čekanja smanjena za 246 dece

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milan Đurić obišao vrtić u Novom Sadu čijim otvaranjem je lista čekanja smanjena za 246 dece

Foto: TANJUG/Grad Novi Sad/ Vladimir Zubac

NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić obišao je danas „Čarobni šešir“, novoizgrađeni vrtić Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ u naselju Adice, čijim otvaranjem je lista čekanja smanjena za 246 dece.

"Srećni smo što se sve više građana doseljava ovde i osniva porodice, a to zahteva i određena strateška ulaganja uprave Grada, kako bi se smanjile, a potom i ukinule liste čekanja u PU 'Radosno detinjstvo'. Tako istovremeno radimo na dva polja - prvenstveno na sve većim iznosima za finansiranje boravka dece u vrtićima - kako u državnim tako i privatnim, ali radimo i na proširenju postojećih kapaciteta i na izgradnji novih vrtića", rekao je gradonačelnik.

On je dodao da je nedavno počeo s radom novi vrtić „Ježeva kućica“ na Grbavici, gde je upisano 187 dece, saopšteno je iz Gradske kuće Novog Sada.

Đurić je naglasio da Novi Sad, pored toga što investira u vrtiće, ulaže značajna sredstva za razvoj infrastrukture na Adicama.

 "U periodu od 2012. do 2023. godine ukupno je uložena 1 milijarda 230 miliona dinara. Neke od investicija koje bih izdvojio su biciklistička staza Novi Sad - Begeč koja prolazi delimično i kroz Adice, i izgradnja kanalizacionog sistema što možda najviše znači građanima, ali i novi objekat Doma zdravlja Adice. U narednom periodu radićemo na rešavanju imovinsko-pravnih odnosa u vezi sa izgradnjom nove Osnovne škole koja se planira na Adicama", rekao je gradonačelnik.

 "Čarobni šešir" je drugi objekat Predškolske ustanove na Adicama, koji je počeo s radom sredinom novembra prošle godine.

U vrtiću površine 2.200 metara kvadratnih, deca imaju na raspolaganju 11 novih soba i fiskulturnu salu, a zaposleni kancelarije za rad, za šta je iz budžeta izdvojeno skoro pola milijarde dinara.

Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je 2019. godine doneo odluku o besplatnim vrtićima za svu decu koja idu u PU „Radosno detinjstvo“.   

Kako je saopšteno, ukupan budžet Gradske uprave za obrazovanje je 8,2 milijadi dinara, a više od polovine izdvaja se za neometano funkcionisanje PU „Radosno detinjstvo“.

Pored toga, kako se navodi u saopštenju, i ove godine su obezbeđena uvećana sredstva na ime finansijske podrške porodicama sa decom upisanom u privatne vrtiće.