12. februar 2024 20:53

Marko Blazić iz Centra za društvenu stabilnost: Cilj ukidanja dinara na KiM je obezvređivanje ZSO

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Marko Blazić iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da postoje dva problema koja se tiču ukidanja dinara na teritoriji Kosova i Metohije, ali da se iza kulisa dešava ukidanje osnova za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Prvi problem je što je generalno korišćenje evra kao valute jedan nelegalan potez Aljbina Kurtija, s obzirom da on nema nikakav ugovor ni sa Centralnom bankom Evrope, ni sa bilo kojom drugom relevantnom institucijom. S druge strane, problem izbacivanja dinara iz upotrebe je taj što se ruše takozvane paralelne strukture koje naša država ima na Kosovu", kazao je Blazić za Tanjug.

Intext service Video

Istakao je da se iza kulisa dešava ukidanje osnova za formiranje Zajednice srpskih opština.

"Znači, ono što je njegov glavni cilj ukidanja dinara i budućih poteza je da se ugrozi, odnosno, obezvredi formiranje Zajednice srpskih opština, koje je njemu glavni problem, a na čijem formiranju ne insistiramo samo mi, nego kompletna međunarodna zajednica", naglasio je Blazić.

Blazić je nedavno boravio južno i severno od Ibra i Kosovske Mitrovice, gde se bavio istraživačim radom za dokumentarni film čiji je cilj da se razobliče sve neistine koje su konstruisane pred bombardovanje SRJ 1999. godine.

"Dokumentarac će biti vrlo zanimljiv, baviće se svim onim što je prethodilo da bi se stvorili uslovi da se izvrši onakav zločin nad Saveznom Republikom Jugoslavijom", rekao je Blazić i naglasio da se premijera planira za godišnjicu NATO bombardovanja.

Na pitanje kakva je situacija u južnoj srpskoj pokrajini i kako srpski narod dole živi, Blazić je rekao da zabrana uvoza robe iz centralne Srbije dosta otežava svakodnevni život.

"Nedostaju lekovi i namirnice, a naše stanovništvo nema poverenja u proizvode koji su im dostupni", kazao je Blazić.

Naglasio je da je situacija na terenu dosta teža nego što nam se čini, posebno ako uzmemo u obzir da je sada situacija severno od Ibra identična kao i južno od te reke.

Kako je naveo, sever Kosova i Metohije je toliko militarizovan da se možda nalazi u samom svetskom vrhu po prisutnosti specijalnih snaga, koje se tu, prema Briselskom sporazumu, nelegalno.