19. februar 2024 13:03

Brnabić: Ulažemo dodatnih 25 miliona evra u NTP u Nišu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

NIŠ - Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je danas na ceremoniji polaganja kamena temeljca povodom početka druge faze radova na Naučno-tehnološkom parku u Nišu da će drzava uložiti 25 miliona evra i da je zadatak da projekat bude završen do oktobra 2025. godine.

"Ovo je izuzetno važan projekat za budućnost Srbije. Sanjamo velike snove koje smo predstavili u okviru programa Skok u budućnost - Srbija 2027. Ovaj projekat zauzima izuzetno važno mesto. U dodatnoj fazi ćemo uložiti preko 25 miliona evra. Zadatak nam je da završimo radove do kraja oktobra 2025. godine", istakla je premijerka.

Intext service Video

Kako je rekla, ulaganje u mlade, obrazovanje i inftrastrukturu je stostruko isplativo, jer će nakon završetka radova u drugoj fazi država mladim, obrazovanim i kreativnim ljudima u Nišu dati objekat na korišćenje, i fenomenalnom timu na upravljanje.

"Kada ulažete u ljude i naučno-inovacionu infratrkuturu u Srbiji rezultati nikada nisu izostali i stostruko su se vratili", naglasila je ona.

Dodala je da je u 2023. ukupan izvoz IKT sektora iznosio neverovatnih 3,44 milijardi evra.

"To je izvoz naše pameti, ideja i rešenja. To je gotovo deset puta više nego 2012. godine kada je ukupan izvoz IKT sektora iznosio 375 miliona evra", istakla je ona.

Intext service Video

Premijerka je naglasila da je od ukupne cifre izvoza u tom sektoru, suficit oko 2,6 milijardi evra.

"Preko 100.000 ljudi je zaposleno u ovom sektoru. To smo uspeli da uradimo za sedam godina. To pokazuje koliko još mžemo da promenimo Srbiju, da je ojačamo i osnažimo, ukoliko nastavimo da investiramo u ljude i obrazovno-naučne institucije", rekla je Brnabić.

Takođe, dodala je da Srbija može da postane razvojni tehnološko-inovacioni centar Evrope.

"Zbog toga su važna dodatno ulaganja i sve što smo planirali programom Skok u budućnost. Cilj nam je da do kraja 2027. izvoz u IKT sektoru dostigne 10 milijardi evra, i da ovaj sektor zapošljava 140.000 ljudi. Ubeđena sam da to možemo da uradimo", naglasila je ona.

Kako je rekla, ulaganje u mlade, obrazovanje i inftrastrukturu je stostruko isplativo.

Intext service Video

Polaganju kamena temeljca prisustvali su i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ministar za javna ulaganja Marko Blagojević, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolanđeli.

Kolanđeli je naglasio veliki uspeh koji postiže Srbija na planu izgradnje naučno-tehnoloških parkova, i dodao da banka finasira naučno-tehnološke parkove u Srbiji sa 80 miliona evra.

Ocenio je da IKT sektor može biti motor razvoja domaće ekonomije.

Naveo je da će ova banka finansirati i individualne startapove u Srbiji, i pozvao mala i srednja preduzeća da konkurišu za grantove EU.

Direktor NTP Niš Milan Ranđelović je ukazao da u NTP  u Nišu posluje 50 kompanija sa više od 500 zaposlenih.
"Ove kompanije su utrostručile prihode, udvostručile broj zaposlenih i razvile preko 200 novih proizvoda. Verujem da je NTP dao doprinos njihovom uspehu", istakao je Ranđelović.

Intext service Video

Kako je rekao, "NTP razvija i realizuje programe kroz koje je prošlo na stotine mladih i obrazovanih ljudi."

Istakao je i trenutni projekat razvoja devet regionalnih startap centara, i dva inovaciona inkubatora na fakultetima Univerziteta u Nišu.

Novi objekat u Nišu biće izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i restorana Studentskog centra, koji će podrazumevati blizu 9.500 metara kvadratnih namenjenih kancelarijskom prostoru i između 900 i 1.000 kvadratnih metara predviđenih za laboratorijski prostor.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ministar za javna ulaganja Marko Blagojević.
Service Photo Gallery