20. februar 2024 13:38

Mihailo Jovanović: Novi Pravilnik tačno definiše postupak projektnog sufinansiranja

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je danas da novi Pravilnik o sufinansiranju projekata u oblasti javnog informisanja tačno definiše postupak projektnog sufinansiranja kojim se najviše i bavi Zakon o javnom informisanju i medima. 

"U Praviliniku se definiše izgled obrazaca, način bodovanja projekata, način na koji se biraju članovi komisije koji odlučuju koji će projekti biti sufinansirani, kako se vrši evaluacija projekata i mnoge druge stvari koje su bitne za proces sufinansiranja", rekao je Jovanović Tanjugu u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu.

Dodao je da je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija zato organizovalo niz obuka sa predstavnicima lokalnih samouprava, ali i sa predstavnicima novinarskih i medijskih udruženja, i da im u svemu tome pomaže Misija OEBS-a u Srbiji.

"Danas imamo jednu takvu radionicu ili obuku i ono što je bitno, to je da je po novom Zakonu o informisanju i medijima, rok za objavljivanje poziva za projektno sufinansiranje je 1. mart. Ministarstvo informisanja i telekomunikacija će taj rok ispoštovati i oglasićemo naše pozive 29. februara, a pozivam i sve lokalne samouprave da u tom roku objave svoje pozive", rekao je Jovanović.

Dodao je da su radionice organizovali regionalno u Novom Sadu, Nišu, Beogradu i Kragujevcu i da je za njih vladalo veliko interesovanje.

"Danas završavamo jer oglasi moraju da se spremaju, a zaposleni u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija stoje na raspolaganju svim lokalnim samoupravama u pomoći i pripremi oglašavanja poziva", poručio je Jovanović.

Šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Jan Bratu rekao je da ubuduće mediji koji krše zakon ili etiku više neće imati pristup javnom finansiranju i da će mediji imati obavezu da konkurišu za sufinansiranje sa sadržajem koji ispunjava uslove od javnog interesa. 

"U skladu sa novim zakonom, projekti će se ocenjivati po pridržavanju medija profesionalnim i etičkim standardima, a to će potvrditi i podaci nadležnih organa, odnosno regulatornog tela u slučaju elektronskih medija REM-a i samoregulatorno telo Savet za štampu za štampane i onlajn medije. Dakle, ubuduće, oni koji krše zakon ili etiku više neće imati pristup javnom finansiranju.

Mediji će sada imati obavezu da konkurišu za sufinansiranje sa sadržajem koji ispunjava uslove od javnog interesa", rekao je Bratu. 

Istakao je da je takav sadržaj veoma važan za građane, ali ga nema dovoljno, i to ne samo u Srbiji, već je to zajedničko evropsko pitanje. 

"To je logika javnog finansiranja. Da pomognemo medijima da proizvedu sadržaj koji inače ne bi bio komercijalno održiv. Da bi se pojačala usklađenost, zakon uvodi prekršajne ​​kazne za odgovorna lica u organu javne vlasti koja krše zakon", rekao je Bratu i naglasio da sve te odredbe doprinose usklađenosti Srbije sa evropskim i međunarodnim obavezama i najboljom praksom.

Kako je rekao, novinari i medijska udruženja u prošlosti su ukazivali na slučajeve kada su javna sredstva pogrešno raspoređena na medije koji nisu služili javnom interesu, uključujući kuće koje su često i flagrantno kršile etički kodeks novinara, medijske i produkcijske kuće koje su osnovane tek nakon objavljivanja tendera, ili kuće koje su očigledno postojale samo da bi se nadmetale za javna sredstva. 

Bratu je rekao da današnja radionica ima za cilj da polaznicima pomogne da razumeju i prate unapređeni proces projektnog sufinansiranja sadržaja od javnog interesa, u skladu sa novim Zakonom o javnom informisanju i medijima. 

"Oni koji učestvuju u ovom procesu moraju brzo da se upoznaju sa svojim novim zakonskim obavezama. Tako smo zajedno sa Ministarstvom za informisanje i telekomunikacije organizovali već šest radionica na kojima je učestvovalo više od 300 zaposlenih u lokalnim samoupravama širom Srbije, kao i predstavnici medija i novinari", rekao je Bratu. 

Naglasio je da je bio u radionici 2. februara i da je bio zaista impresioniran kvalitetom predavača, a da su učesnici bili angažovani, zainteresovani i ozbiljni u svom pristupu razumevanju novih zakonskih obaveza i ocenio da je to ohrabrujuće. 

"To je pozitivna indikacija uoči objavljivanja poziva za projektno sufinansiranje", konstatovao je Bratu. 

Istakao je da je to za misiju OEBS-a u Srbiji još jedan korak u podršci reformi medija u Srbiji.