26. februar 2024 15:14

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Nastavljena kampanja "Unapredi rodnu ravnopravnost“

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Nastavljena kampanja "Unapredi rodnu ravnopravnost“

Foto: TANJUG/GIZ/ Miodrag Mitja Bogdanović

KRAGUJEVAC - Kampanja "Unapredi rodnu ravnopravnost", nastavljena je danas u Kragujevcu.

Kampanju je pokrenulo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa projektom Nemačke razvojne saradnje "Podrška socijalnom uključivanju u Srbiji" koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Kako je saopštilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog(MLJMPDD), sekretar u tom ministarstvu Rejhan Kurtović istakao je da je postizanje rodne ravnopravnosti jedno od temeljnih načela ljudskih prava i predstavlja princip jednakih mogućnosti za muškarce i žene u ostvarivanju ljudskih prava u svim sferama društvenog i privatnog života.

On je naglasio da Izveštaj o ostvarivanju rodne ravnopravnosti, koji izrađuje Ministarstvo, prati strukturu i sadržaj Zakona o rodnoj ravnopravnosti i sadrži najvažnije podatke o ostvarivanju politike jednakih mogućnosti, sprovođenju opštih i posebnih mera u organima javne vlasti i kod poslodavaca.

Kako je naglasio, taj izveštaj naročito doprinosi u posebnim oblastima od značaja za rodnu ravnopravnost, ostvarivanju rodne ravnopravnosti kod političkih stranaka, sindikalnih organizacija i udruženja, ali i radu izabranih tela za rodnu ravnopravnost i o određivanju lica zaduženih za rodnu ravnopravnost.

Prema njegovim rečima, resorno ministarstvo će u narednom periodu, pored preporuka, zahteva i molbi morati da sprovodi i neke druge mere, jer je cilj izgradnja demokratskog i ravnopravnog društva, jednakih šansi i jednakih mogućnosti.

Prema Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, svi organi javne vlasti, privredni subjekti sa više od 50 zaposlenih, političke stranke, sindikati i tela za rodnu ravnopravnost dužni su da dostavljaju Godišnji izveštaj o ostvarivanju rodne ravnopravnosti Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog kao organu nadležnom za praćenje ostvarivanja rodne ravnopravnosti u društvu.

Na događaju su govorili članica Komisije za socijalnu politiku, zdravstvo i obrazovanje Privremenog organa Grada Kragujevca Gordana Damnjanović, koja je istakla da je Grad Kragujevac lider u oblasti rodne ravnopravnosti među lokalnim samoupravama u Srbiji i dobitnik brojnih priznanja u oblasti rodne ravnopravnosti, kao i vođa komponente Projekta, Robert Bu, koji je najavio da će Projekat u budućnosti podržati Ministarstvo u kreiranju digitalnog rešenja za izveštavanje po ovom zakonu.

Sledeća info-sesija u okviru ove kampanje biće održana u Nišu, 4. marta 2024.