27. februar 2024 15:46

Mijačić: Očekujem da se ove godine politički stabilizuje situacija na severu KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mijačić: Očekujem da se ove godine politički stabilizuje situacija na severu KiM

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić rekao je danas za Tanjug tokom godišnje konferencije Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 „U susret Sporazumu” u Beogradu da očekuje da se ove godine politički stabilizuje situacija na severu Kosova u srpskim sredinama i da u fokusu treba da bude mir i stabilizacija, a onda i normalizacija i implementacija svega onoga što su dve strane dogovorile.

"U ovakvim okolnostima je jako teško napraviti pomak. U prethodnom periodu videli smo da čak ni susreti na najvišem nivou nisu dali rezultate, ali, prosto, ova godina je jedna ključna godina", ocenio je Mijačić.

On je rekao da članstvo Srbije u EU ne zavisi samo od rešavanja pitanja Kosova, već da je važno rešavanje i nekih drugih pitanja, od kojih i zavisi pomak u pregovorima.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Bojana Selaković izjavila je za Tanjug da se protekla godina u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine može oceniti kao godina neočekivanih obrta.

"Imali smo više puta tokom prošle godine dramatične promene u čitavom tom kontekstu. Mislim tu pre svega i na posledice lokalnih izbora na Kosovu, proteste, blokade, mislim na sve ono što se dešavalo po pitanju slučaja Banjska, zatim tablice, prihvatanje tablica kosovskih od strane Srbije i konačno sve ovo sada što je najaktuelnije, a tiče se ukidanja dinara", rekla je Selaković.

Ona je naglasila da je iza nas prilično intenzivna godina tokom koje su razne okolnosti uticale na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali i na proces evropskih integracija.

Selaković je ocenila da je trenutna situacija takva da, koliko bude interesovanje međunarodne zajednice, EU i drugih aktera, toliko ćemo biti blizu sporazuma Beograda i Prištine.

Ona je dodala da je, u tom smislu, sveobuhvatni sporazum o normalizaciji - nešto što se očekuje od obe strane.