29. februar 2024 18:08

Vučić: Cenimo prijateljstvo sa CAR i što poštuju teritorijalni integritet Srbije

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija izuzetno ceni prijateljstvo sa Centralnoafričkom Republikom i zahvalio predsedniku CAR Fostenu Arkanžu Tuaderu što ta zemlja čvrsto poštuje teritorijalni integritet Republike Srbije.

"To je za nas od izuzetnog značaja. Time poštujete naravno i poziv Ujedinjenih nacija i rezolucije koje su izglasane u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Predsednik Tuadera mi je rekao - poštujemo Srbiju, koja nam je prijatelj, ali mi to radimo i zbog sebe, kao i zbog poštovanja međunarodnog javnog prava, zbog svakoga ko želi da zaštiti svoj integritet i svoje pravo da bude svoj na svome", naveo je Vučić posle sastanka.

Intext service Video

Što se Republike Srbije tiče, naglasio je, uvek će podržavati u punoj meri teritorijalni integritet Centralnoafričke Republike.

"Na to možete da računate. Za nas je Centralna Afrička Republika važna i zbog toga što mi imamo 71. pripadnika naše vojske na teritoriji Centralnoafričke Republike u okviru operacije, misije MINUSCA. Verujem da je i to dobar pokazatelj i dobar primer kako možemo da pomognemo na najbolji mogući način našim prijateljima. Oni su to mogli da vide, kako i na koji način mogu da uspostave i vojne bolnice", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da su odnosi dve zemlje od prioritetnog značaja, kao i da će dati sve od sebe da razvija dubinu različitih odnosa sa CAR i drugim afričkim zemljama.

"Ponosimo se nasleđem sa afričkim kontinentom, prve međudržavne sporazume smo napravili 1968. i 1972. godine", rekao je on nakon sastanka sa predsednikom CAR u Beogradu.

On je istakao da je sada vreme da se ti sporazumi obnavljaju, ali pre svega da delima pokažemo da možemo da radimo.
Izrazio je uverenje da će pod rukovostvom predsednika Tuadere i njegovih saradnika CAR iz jedne od najsiromašnijih zemalja vrlo brzo krenuti putem velikih uspona i uspeha.

Intext service Video

Vučić je poručio da će Srbija uvek pomoći CAR.

"Mi imamo ogroman respekt prema vama, veliku zahvalnost. Ja znam koliko vi razumete geopolitičku situaciju bolje od većine političara širom sveta i mogao sam mnogo toga i da naučim danas od vas. Ali sam vam posebno, predsedniče, zahvalan na otvorenost i na tome što verujete i u srpske naučnike i u znanja naših ljudi u različitim oblastima", rekao je Vučić.

Podsetio je da je još iz perioda predsednika Tita i predsednika Bokase postojala saradnja kada smo gradili tamo najveći i najlepši stadion, kao i  hidroelektrane i druge važne objekte. 

Vučić je naveo da i u budućnosti možemo da uradimo mnogo toga od obostranog i zajedničkog interesa.

"Verujem da u svim drugim oblastima od poljoprivrede, rudarsko-geoloških istraživanja do saradnje u oblasti odbrane možemo da postignemo veoma značajni rezultat. I ja bih zamolio vas, poštovani gospodine predsedniče, da taj naš diplomatski kontakt kroz sve institucije, kroz sve organizacije, agencije širom sveta dovedemo do nivoa stalnih konsultacija i da možemo jedne drugima da pomažemo. Uvek glasamo za predloge onih drugih, poštujući ne samo integritet naših zemalja, već gledajući kako na najbolji mogući način da i grupno stvaramo svoje političke interese", naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je podsetio da će Srbija uskoro, tokom ove godine imati tri redovne linije do Narodne Republike Kine, kao i tri stalne linije do Sjedinjenih Američkih Država stalne.

Intext service Video

Podsetio je da već imamo dve linije, do Njujorka i Čikaga i dodao da ćemo imati i do Majamija. 

Dodao je da razmišljamo da napravimo, kako je rekao, brzu liniju i do Seula.

Vučić je rekao da je cilj da nađemo avione kojima ćemo moći da idemo i u  centralnu i južnu Afriku, u narednih godinu dana.

"I verujem da ćemo tada i sa Centralnom Afričkom Republikom biti neuporedivo bolje povezani, kao i sa mnogim drugim našim prijateljskim zemljama u centralnoj i južnoj Africi. Još jednom dragi prijatelju, hvala na poseti. Uvek ste dobrodošli i želim vam da se ovde u našoj Srbiji osećate kao pod svoje kuće. Ja mislim da ne postoji ni jedna evropska zemlja koja sa toliko ljubavi i blago naklonog odnosa gleda na afrički kontinent kao što je to Srbija", zaključio je Vučić.