10. januar 2023 17:37

Sindikati klinike "Laza Lazarević" traže od SPS-a smenu direktorke te ustanove

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Članovi izvršnih odbora sindikata klinike Laza Lazarević održali su danas protest ispred beogradskog odbora Socijalističke partije Srbije, i tom prilikom pokušali da predaju zahtev za prijem kako bi, kako su rekli, dobili pismeno obrazloženje zbog čega v.d. direktora klinike Ivana Stašević Karličić još uvek nije smenjena.

"Na poslednjem sastanku u vladi smo obavešteni da SPS ima nešto protiv smene Ivane Stašević. Uručena su još dva otkaza radnicima ustanove u periodu u kom je vlada već trebalo da ozakoni odluku o njenoj smeni. Tražimo odgovore na naša pitanja, očekujemo da nas prime i da nam napismeno daju obrazloženje zašto se protive odluci o njenoj smeni", rekao je predsednik štrajkačkog odbora klinike Goran Mladenović.

Service Photo Gallery

Sa samo jednim zahtevom, a to je smena direktorke Stašević, ističe predstavnik sindikata Dalibor Gutović, zaposleni u ovoj ustanovi štrajkuju već četiri meseca.

Doktorka psihijatrije Ljiljana Simović rekla je da su dobili informacije da je u koalicionoj podeli, ustanova Laza Lazarević pripala SPS-u i da je, kako je rekla, praktično obaveza te stranke da donese odluku o razrešenju direktorke.

"Ministarka zdravlja se složila sa tim i donela rešenje o smeni direktorke Stašević. Vlada Srbije je to prihvatila, pri čemu ostaje i dalje da je koalicioni dogovor da SPS treba da da i drugog kandidata. Očekujemo da će hitno ovo da razreše, a verujemo da ima kadrove da ponudi za drugog direktora", rekla je Simovićeva.

Simovićeva navodi da u klinici Laza Lazarević, na kojoj se godišnje pregleda 80.000 pacijenata, radi više od 400 zaposlenih, i naglašava da ljudi zaslužuju dostojanstveno lečenje kao i to da zaposleni ne budu na ulici.