4. mart 2024 10:26

Zoran Milivojević: Dobra je odluka da se beogradski izbori ponovo održe

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Karijerni diplomata Zoran Milivojević izjavio je danas da je važno da se preko beogradskih izbora raščisti pokušaj internacionlizacije unutrašnje političke scene u Srbiji, i da je dobra odluka da se ti izbori ponovo održe jer zemlji sada treba politička stabilnost koja je obezbeđena preko izbora na republičkom i pokrajinskom nivou, koji obezbeđuju pun legalitet i legitimitet i unutrašnje i spoljne politike Srbije, i garantuju njenu stabilnost.

On je za Tanjug rekao da ovi beogradski izbori po političkom značaju nisu najvažniji jer su to lokalni, kao i da su za Srbiju i za Beograd najvažniji izbori oni koji su bili održani 17. decembra prošle godine.

Intext service Video

"Nametnuta je tema koja ne odgovara karakteru izbora. Izbori u Beogradu su lokalni izbori i tu bi trebalo da dominiraju lokalne teme, ono što građane Beograda preokupira od gradskog saobraćaja, preko komunalnih usluga, parking mesta, razvoja grada. Nametnuto je da to budu izbori referendumskog karaktera oko toga da li je Srbija demokratska država i da li je politika koju sprovodi vladajuća struktura ta koja odgovara potrebama Srbije", naveo je Milivojević.

Zbog toga će, smatra on, beogradski izbori u kampanji imati drugi karakter, i dodaje da će biti neophodno izjašnjavanje oko politike Srbije vezano za državne i nacionalne interese, u vezi sa Kosovom i Metohijom, evropskim putem, sankcijama Rusiji.

Intext service Video

Milivojević je istakao da je ovo prilika da se neke stvari poprave, dopune, isprave zbog čega, smatra on, preporuke ODIHR-a i OEBS-a treba ozbiljno uzeti u obzir i učiniti sve što je moguće da se te preporuke uvaže kako bi se preko beogradskih izbora otklonile smetnje za normalno funkcionisanje države, ali i dileme da li je Srbija demokratska država, da li ima demokratske institucije i da li je državna politika ona koja odgovara nacionalnim i državnim interesima oko najvažnijih pitanja.

"Najava je da se pravi nekakav širi front i da imamo praktično dve strane. Svako će ići na onu stranu na kojoj sebe politički prepoznaje, da je bliži jednoj ili drugoj politici i to će biti kriterijumi kako će se ko opredeljivati. To je stvar i njihovog političkog izbora, ali i rizik za političku budućnost", ocenio je Milivojević.