11. mart 2024 12:13

Miroslav Bjegović: Do 2. juna sve političke opcije mogu da se spreme i kažu šta nude

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miroslav Bjegović: Do 2. juna sve političke opcije mogu da se spreme i kažu šta nude

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović izjavio je danas da do 2. juna, kada treba da budu održani beogradski izbori, sve političke opcije mogu da se spreme i objasne svojim biračima šta će im ponuditi u naredne četiri godine.

"Mislim da se u određenom smislu već po koji put opoziciji izašlo u susret zato što oni predloženi datumi koji su bili u opticaju, kraj aprila i početak maja, već smo videli negodovanja iz raznoraznih razloga", rekao je on za Tanjug.

Bjegović kaže da ne zna šta to opoziciona strana može da ponudi, sem onog dela koji se mogao videti na ulicama Beograda, da na vlast žele doći silom, a da ako ne dođu i dalje žele da prikazuju određene scene nasilja.

"Mislim da ćemo do 2. juna imati jasnu i preciznu sliku, što i građani Beograda žele, kome žele da povere svoje poverenje", dodao je on.

Prema njegovim rečima, iako se radi o lokalnim izborima, pozvane su međunarodne institucije koje će imati uvid i u biračke spiskove i u sam proces odvijanja izbora što, dodaje on, govori o tome da je ovaj put akcenat na tome da se više ne može reći da je bilo neregularnosti u izbornom procesu.

Bjegović kaže da je dobro što je lista "Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane", iako je već imala većinu na beogradskim izborima, odlučila da izađe na nove izbore i pokaže regularnost izbora, ali i svoju snagu, koju će, smatra on, dobiti od građana prema zaslugama i rezultatima rada i onome što nude Beograđanima u naredne četiri godine.

"Siguran sam da će ponovo lista, ako se bude zvala lista Aleksandar Vučić, nuditi Beograđanima konkretne stvari", rekao je Bjegović.

Dodaje da misli da je upravo ono što smo videli, nemile slike i događaje na ulicama Beograda, ono što nudi lista 'protiv nasilja' i da su građani imali prilike da vide kada bi oni bili na vlasti kakav bi to scenario bio.

Bjegović kaže da je za očekivati da će opozicija opstruisati nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije, iako je lista "Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane" imala nadmoć na republičkim izborima i dobila većinu.

"Na prvoj konstitutivnoj sednici smo mogli videti, gde je ta manjina pokazala kako se ne treba ponašati u Skupštini, čak ni zakletvu nisu položili na pravni i dostojanstven način", rekao je Bjegović.

Prema njegovim rečima, za kompetno funkcionisanje države jedna od najvažnijih stvari je politička stabilnost, pored mira koji organi reda treba da obezbede.

"To je ono zašto i idemo na nove beogradske izbore, kako bi imali čistu i jasnu situaciju kome je dato poverenje da vodi Beograd u naredne četiri godine", istakao je Bjegović.

Dodaje da je najvažnije da Srbija sama donosi odluke, stoji iza njih i da se Srbija pita za svoju budućnost a ne neke strane države.