17. mart 2024 10:11

Darko Tanasković: Jedini Kurtijev cilj je priznavanje lažne države od strane Beograda

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Zarko Prusac, ilustracija

BEOGRAD - Pojačavanjem pritiska na srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji (KiM) Aljbin Kurti, prema oceni diplomate i orijentaliste Darka Tanaskovića, želi da maksimalno ubrza kretanje ka svom jedinom pravom cilju, priznavanju lažne države od strane Beograda.

On je u intervjuu današnjim "Večernjim novostima", rekao da intenzitet tih pritisaka u datom trenutku fazno može i da ne odgovara njegovim moćnim saveznicima, ali da se Kurtiju i njegovoj družini žuri da maskimalno ubrzaju kretanje ka tom cilju.

"Žuri im se jer procenjuju da je sada momentum, a ne znaju dokle će aktuelni sticaj okolnosti trajati. Ima naznaka da neće predugo. Njihov suženi nacionalistički rakurs i autentičan Kurtijev demaćijevski ekstremizam, katkada može doći u raskorak sa zrelijim strategijskim razmišljanjem i postupanjem njihovih moćnih tutora", rekao je on.

Dodao je da to izaziva određena varničenja ali da ne dovodi u pitanje podršku koju im bezrezervno daju.

Govoreći o pogromu nad Srbima na KiM koji se pre 20 godina odigrao u vidu etničkog čišćenja a sada se radi ukidanjem dinara, otežavanjem snabdevanja hranom i lekovima, ocenio je da su širi međunarodni i regionalni pritisci na Srbe, koji se stalno doživljavaju kao nepopravljivi remetilački faktor, uvek na određenom nivou povezani i da se u njihovom intenziviranju zapaža indikativni paralelizam.

"Ono što je konstanta u kontinuitetu periodičnog eskaliranja neprestanog pritiska na kosovsko-metohijske Srbe jeste da posle svakog kruga fizičkog ili administrativnog nasilja, objektivno ojačava relativna pozicija albanske strane u onome što se naziva procesom pregovaranja. U Prištini su toga svesni i dosledno sprovode taj metod povremenih udara na srpsku zajednicu i kapitalizovanja okolnosti koje posle toga nastaju", istakao je on.

Govoreći o ponovnim pokušajima Bošnjaka da u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) proguraju rezoluciju o Srebrenici rekao je da bi prema zasada zvanično nepotvrđenim nagoveštajima ambasador Bosne i Hercegovine (BiH) u UN Zlatko Lagumdžija tokom aprila mogao pokušati da u UN izdejstvuje usvajanje nove rezolucije i da to nije iznenađenje.

"Što se tiče predloga nekakve eventualne nove rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici, ona u Savetu bezbednosti, ako tamo stigne, svakako ne može da prođe. Rusija, koja je 2015. godine prethodnu sprečila vetom, sada ima neuporedivo više razloga da to uradi a situacija se i uopšte u mnogom pogledu od tada izmenila", naglasio je Tanasković.

Ocenio je da je ambasadoru Lagumdžiji rezolucija o Srebrenici, izgleda nedosanjani san, trajna opsesija, a i diplomatski zadatak za koji ovlašćenje i instrukciju nije propisno dobio iz Sarajeva, već iz nekog drugog centra.