26. mart 2024 15:14

Predstavljen Nacrt Strategije za stvaranje podsticajnog okruženja civilnog društva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavljen Nacrt Strategije za stvaranje podsticajnog okruženja civilnog društva

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

BEOGRAD - Predsedavajući Savetom za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva Vlade Srbije Aleksadar Prica rekao je danas na sednici Saveta da su prioritetni zadaci za ovu godinu finansiranje iz budžeta organizacija civilnog društva i bezbednost branitelja i braniteljki ljudskih prava.

Na sednici je predstavljen i razmatran Nacrt akcionog plana Strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, koji u ovom trenutku ima četiri predložena cilja,17 mera i 96 aktivnosti, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Savet za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva broji 20 članova, od kojih je većina, uključujući i predsednika, iz redova organizacija civilnog društva, a na sastanku u Palati u svojstvu zamenika predsednika prisustvovao je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov.

Pomoćnik ministra Sektora za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović, govorio je, kako piše u saopštenju, o planiranim koracima za sprovođenje prilikom izrade Akcionog plana i neophodnim i transparentnim fazama kroz koje je potrebno da se prođe kako bi se došlo do kvalitetnog dokumenta.

Predstavnica Građanskih inicijativa Dragoslava Barzut predložila je Savetu usvajanje preporuke za unapređenje transparentnosti sprovođenja javnih konkursa za finansiranje programa od javnog interesa koje realizuju udruženja, koje su većinom glasova podržane.

Šefica Odseka za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva Milena Nedeljkov, govorila je o metodologiji prikupljanja podataka za godišnji zbirni izveštaj o utrošku sredstava koja su kao podrška programskim aktivnostima obezbeđena i isplaćena udruženjima i drugim organizacijama civilnog društva iz sredstava budžeta Republike Srbije.

Na sastanku je, takođe, predstavljen i Obrazac za podnošenje inicijativa upućenih Savetu, navodi se u saopštenju Ministarstva.