12. januar 2023 19:03

Mirsad Đerlek: Ne odustajemo od infrastrukturnih projekata u zdravstvu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mirsad Đerlek: Ne odustajemo od infrastrukturnih projekata u zdravstvu

Foto: TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIĆ

NIŠ - Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da će Ministarstvo nastaviti kontinuiranu politiku kada su u pitanju infrastrukturni projekti i da očekuje završetak i rekonstrukciju većeg broja zdravstvenih objekata.

Tokom posete Kliničkom centru Niš i razgovora sa direktorima 23 zdravstvene ustanove sa teritorije Nišavskog okruga, Đerlek je rekao da se očekujemo završetak Univerzitetskog-kliničkog centra u Beogradu, a da se radovi na Univerzitetsko-kliničkom centru u Novom Sadu odvijaju po planu.

 

"Očekujemo da ove godine počne izgradnja Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu, rekonstrukcija 20 opštih bolnica i 50 domova zdravlja. To jasno govori koliko je država zainteresovana za izgradnju zdravstvenog sistema", poručio je Đerlek.

On navodi da će biti nastavljena nabavka najsavremenije opreme, a da očekuje da se nastavi trend zapošljavanja najboljih studenata i kadrova, jer za uspešan zdravstveni sistem, kaže, trebaju te tri karike.

"Ideja ministarke Grujičić je da se radi na poboljšanju organizacije, tako da nam je prioritet reorganizacija primarne zdravstvene zaštite. Cilj te reforme je da fizički i geografski priđemo što bliže pacijentima. Zdravstvenu zaštitu moraju dobiti i ljudi koji žive 20 kilometara daleko od domova zdravlja", istakao je Đerlek.

Kako je rekao, ideja je i da se na domove zdravlja spusti deo specijalističkih pregleda i dijagnostike, jer, naglašava, imamo veoma sposobne ljude u tim ustanovama.

"Cilj nam je da na tom nivou rešimo probleme 60 odsto naših pacijenata i rasteretimo sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu, koje su ovom trenutku opterećene. Cilj nam je da unapređujemo zdravstveni sistem Srbije i javno zdravlje i izaći ćemo sa dva ili tri predloga pred predsednika države, premijerku i ministra finansija", naglasio je Đerlek.

 

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, rekla je da je stanje sa lekovima u Srbiji bolje nego u drugim državama.

"Tržište je snabdeveno i biće snabdeveno. Problema nemamo niti ćemo imati. Druge države imaju problema zato što ili ne mogu ili neće da plaćaju više cene zbog rasta cena sirovina, transporta, energenata i ambalaže. Srbija nema taj problem - mi plaćamo", istakla je Radojević Škodrić.

Apelovala je na građane da ne kupuju veće količine lekove, jer se time pravi veštačka nestašica.

Ona je istakla da su sporadične nestašice lekova redovna pojava.

Što se tiče nestašice antibiotskog sirupa, problem je, kaže direktorka RFZO, bio u proizvodnji zbog problema sa sirovinama, a ne sa cenom.

 

Kako je objasnila, problem je bio za sinacilin, čije su zamene panklav i ospamoks.

"Panklav i sinacilin proizvode Hemofarm. Nestašice panklava nije uopšte bilo, a kada je u pitanju sinacilin, povećana je i proizvodnja i uvoz. Pored toga, povećali smo uvoz ospamoksa. Sve je plaćeno i ove nedelje stiglo je 15.000, a sledeće nedelje stiže 70.000. Na taj način, tržište je potpuno snabdeveno čak i sinacilinom, i ne samo tržište, već su stvorene višemesečne zalihe", istakla je Sanja Radojević Škodrić.

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Perišić kazao je da njegova ustanova ima veliku podršku RFZO i Ministarstva zdravlja

"Dve godine nestašica gotovo da nije bilo, dobili smo mnogo nove opreme. U ove dve godine, koliko sam ja direktor Kliničkog centra, budžet je uvećan sa devet na 14,5 milijardi i to pokazuje kako država brine o zdravstvu juga Srbije", poručio je Perišić.

On je najavo da naredne nedelje počinje rekonstrukcija Infektivne klinike sredstvima odobrenim od Ministarstva zdravlja, a za njom vrlo brzo i rekonstrukcija Klinike za kardiologiju.

Zatim će se, kaže, nastaviti napori za obezbeđivanje sredstava za rekonstrukciju porodilišta.