29. mart 2024 19:32

Vojska Srbije započela novu mirovnu operaciju u Africi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vojska Srbije započela novu mirovnu operaciju u Africi

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - Upućivanjem štabnog oficira u misiju Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Mozambika, Vojska Srbije je ove nedelje započela učešće u novoj mirovnoj operaciji na tlu Afrike, saopšteno je večeras iz Ministarstva odbrane.

Mandat ove misije, uspostavljene na zahtev Vlade Mozambika, je obuka oružanih snaga te afričke države za zaštitu lokalnog stanovništva i ponovno uspostavljanje bezbednog okruženja u severnoj provinciji Kabo Delgado.

Predviđeno je da misija traje do dve godine nakon što oružane snage Mozambika dostignu punu operativnu sposobnost.

Vojska Srbije će u ovoj misiji angažovati štabne oficire u komandi misije u prestonici Maputu, na obali Indijskog okeana, koji će se smenjivati na šest meseci i izvršavati zadatke iz domena roda inžinjerije i građevinske službe.

Sinoć je u Republiku Srbiju doputovao kontingent Vojske Srbije koji je prethodnih šest meseci u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici bio zadužen za prvu i drugu liniju zdravstvene zaštite osoblja Ujedinjenih nacija, hitne hirurške i druge intervencije, osnovnu stomatološku zaštitu, kao i evakuaciju povređenih.

U misiji je sada angažovan novi kontingent Vojske Srbije koji nastavlja sa radom na istim zadacima u prestonici, Bangiju, navode iz Ministarstva odbrane.

Trenutno se u četiri misije pod okriljem Ujedinjenih nacija, četiri misije Evropske unije i jednoj misiji međunarodne organizacije Multinacionalne snage i posmatrači nalazi 296 pripadnika Vojske Srbije, koji izvršavaju važne zadatke na izgradnji i očuvanju mira, dostojno predstavljajući srpsku vojsku i državu, dodaje se u saopštenju.