8. april 2024 12:28

Vučić: Hvala Makronu na dobrodošlici koja se retko viđa

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

PARIZ - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mu je danas u Parizu priređen doček koji se retko viđa i zahvalio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu na takvoj dobrodošlici.

U izjavi novinarima prvog dana posete Francuskoj, Vučić je rekao da takav pretokol predsednik Francuske retko preređuje.

"Video sam da su to čak i oni koji nas ne vole primetili. Posebno imajući u vidu sve ono što je organizovano večeras za 20.00 sati i što će trajati do ponoći. To su velike stvari za jednu zemlju", rekao je Vučić na pitanje o dočeku ispred Palate invalida i da li to govori o poštovanju jedne velike evropske zemlje prema Srbiji.

Dodao je da je prisustvovao jednom svečanom dočeku kada je prvi put bio u Francuskoj, u vreme kada je bio premijer, i dočekao ga je tada premijer Francuske Manuel Oskar.

"Koliko godina sam premijer ili predsednik, evo za 10 godina, nikada nisam ovakvu počast nisam doživeo u Francuskoj. Hvala predsedniku Makronu na tome", rekao je Vučić.

Budućnost je u saradnji i razumevanju sa Bošnjacima, ne u sukobima

Aleksandar Vučić izjavio je da su za Srbiju važni Bošnjaci, ali ne tako što će oni da drže pridike, posebno moralne, a "da se mi sakrijemo u mišju rupu" i istakao da je budućnost u saradnji i u razumevanju jednih druge, a ne u sukobima.

On je to rekao novinarima u Parizu, na pitanje šta misli o tome što su predstavnici Bošnjaka u BiH najavili Bošnjački sabor u aprilu.

"Kada su Srbija i Srpska najavile Vaskršnji sabor, petog i šestog maja i okupljanje u Beogradu i Srbiji, oni su rekli da je to nešto što ne sme da se dozvoli. Veoma negativno su reagovali Bećirović i Konaković i svi drugi. Sad su za 12. april pokušali da zakažu skup svih Bošnjaka, a ja želim da kažem da ja pozdravljam taj skup. Bio bih srećan kada bi se taj skup održao. Nemam ništa protiv toga. Neka razgovaraju o čemu god hoće. Neka mi dođu sa tim šta je to što misle da je Srbija potrebno još da izgradi za Bošnjake. Koji još put, koju još bolnicu, dom zdravlja", rekao je Vučić.

Istakao je da je spreman i da pomogne u organizaciji takvog skupa u Novom Pazaru, na teritoriji Srbije ili u Beogradu gde ima veliki broj Bošnjaka.

"Neka se okupe svi Bošnjaci, neka razgovaraju, ja ne vidim u tome ništa loše. Naprotiv, dobro je da čuju koliko država Srbija pomaže i Bošnjacima u Srbiji, šta sve činimo za krajeve u kojima oni žive i nemam nikakav strah, nikakvu vrstu bojazni. Možda je njihova politika mala politika frustracije i kompleksa u kojima se plaše okupljanja svih drugih. Želim im uspešan skup i sve što mogu da pomognem i sve što mi možemo da pomognemo kao zemlja", rekao je Vučić.

Najava dela opozicije da ne izlaze na izbore je njihova stvar, sami biraju

Vučić je objasnio da nema problem sa tim što deo opozicije najavljuje da neće izaći na beogradske izbore 2. juna, dodajući da sami biraju kako i na koji način politički deluju.

"Žele sopstveno uništenje političko, to je njihova stvar, nemam problem sa tim. Sami biraju kako i na koji način politički deluju", rekao je Vučić novinarima u Parizu.

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas rekao je da "prava opozicija" neće izaći na nove beogradske izbore 2. juna. Đilas je rekao da izborni uslovi nisu promenjeni, a da je opozicija, kako je naveo, pokušala sve, od razgovora, do žalbe Ustavnom sudu.